Külföld

Százötven migráns halhatott meg egy balesetben a Földközi-tengeren

Felborult több, migránsokat szállító gumicsónak a Földközi-tengeren a líbiai partok közelében csütörtökön, a szerencsétlenség következtében mintegy százötven ember halhatott meg - tudatta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Százötven migráns halhatott meg egy balesetben a Földközi-tengeren
A kimentett migránsokat visszaszállítják Líbiába
Fotó: AFP/sea-eye.org/Fabian Heinz

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint mintegy százötven ember halhatott meg a szerencsétlenség következtében. A líbiai haditengerészet legkevesebb 116 eltűntről tud.

A hírek szerint nagyjából további 130-150 embert sikerült kimenteni a baleset után, őket visszaszállítják Líbiába.

Az IOM adatai szerint idén több mint 680 ember fulladt a Földközi-tengerbe, miközben megkísérelte az átkelést Észak-Afrikából Európába. Több mint 3700 illegális bevándorlót sikerült feltartóztatni, őket líbiai gyűjtőtáborokba szállították.

Az UNHCR és más ENSZ-szervezetek több alkalommal követelték, hogy a tengeri szerencsétlenségek túlélőit ne szállítsák vissza Líbiába, ahol a kimentett migránsokat embertelen körülmények között tartják fogva.

Kapcsolódó írásaink

Ismét migránsokat hozott a Sea-Eye

ĀAz illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében Olaszország szorosabban együttműködne Tunéziával, és nagyobb mértékben vetne be felderítő repülőgépeket a Földközi-tenger felett