Külföld

Óriási botránytól hangos Szkopje

Újabb válság alakul ki az egyébként is rendkívül feszült észak-macedón belpolitikában, miután múlt héten lemondott a korábbi lehallgatási botrány kivizsgálásával megbízott különleges ügyészség vezetője, Katica Janeva. 

Óriási botránytól hangos Szkopje
Katica Janeva különleges ügyész
Fotó: MH

Az intézményt még 2017-ben hozták létre, hogy kivizsgálja a Nikola Gruevszki miniszterelnöksége idején, 2014-ben történt lehallgatások ügyét – ezzel egyébként az azóta hatalomra jutott szociáldemokraták (SDSM) vádolták meg a korábbi jobbközép kormányt. Ugyanaznap letartóztatták a Boki 13 néven ismert, gyakran transzvesztitaként pózoló tévés személyiséget, Bojan Jovanovszkit, mert a gyanú szerint védelmi pénzt követelt olyan neves emberektől, akik a törvénynyel való összeütközés gyanújába keveredtek. Jovanovszki azt ígérte nekik, elintézi, hogy az igazságszolgáltatás elé kerülve enyhébb bánásmódban részesüljenek. Az észak-macedón sajtó szerint éppen Janeva volt a kapcsolata ehhez.

A Republika hírportál szerint ma Johannes Hahn uniós bővítési biztos, holnap pedig Philip Reeker amerikai külügyi államtitkár látogat Szkopjéba, ez pedig kulcsfontosságú lehet az események alakulása szempontjából.

Az igazságügy helyzete döntő az ország uniós csatlakozási ambícióinak tekintetében, Zoran Zaev kormányfő pedig arra készül, hogy újabb hűséges emberét, Vilma Ru kovszkát nevezze ki az ügyészség élére. Az ellenzéki újság szerint kérdéses, hogy a nyugati vendégek – akiknek nyomására létrejött maga az ügyészség – eléggé EU-konformnak tartják-e majd ezt a lépést.

Hrisztijan Mickoszki, a VMRO-DPMNE, a Fidesz néppárti szövetségesének elnöke a Republikának azt mondta, a kormány el akarja tussolni Janeva botrányát, Rukovszka kinevezése helyett pedig helyre kellene állítani az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Janeva hivatala vádolta meg Nikola Gruevszkit is, aki azóta Magyarországon kapott menedéket. Az ellenzéki sajtó szerint pártjának több politikusát is koholt vádakkal olyan börtönökbe küldték, ahol albán terroristák fenyegetik az életüket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom