Külföld

Feltartóztattak egy orosz tartályhajót az ukrán hatóságok

Feltartóztatta és átkutatta a Neyma orosz tartályhajót az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a katonai ügyészség, arra hivatkozva, hogy a 2018 novemberi tengeri incidens idején akadályozta az ukrán hadihajók áthaladását a Kercsi-szoroson - közölte az SZBU sajtószolgálata.

Feltartóztattak egy orosz tartályhajót az ukrán hatóságok
Oroszország és Ukrajna között a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta feszült a viszony
Fotó: Youtube

Az SZBU bírósági felhatalmazást kért a hajó tárgyi bizonyítékként való lefoglalására. A szolgálat és a katonai ügyészség nyomozói bírósági engedéllyel dokumentumokat, az incidens alatt készült rádiókommunikációs felvételeket és hajónaplókat foglaltak le, és a legénységet is kihallgatták. 

A kommüniké szerint Izmail ukrán kikötőbe szerdán érkezett a Nika Spirit nevű, orosz zászló alatt haladó hajó, amelyet Neymaként azonosítottak, s amelyet az orosz hatóságok a Kercsi-szoros elzárására használtak.

Az orosz-ukrán tengeri határincidens november 25-én történt az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre. Az orosz parti őrség a Fekete-tengeren tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó, és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, majd elfoglalta őket. Az elfogott 24 fős legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szoros közelében történt incidens miatt az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság május végén kihirdetett ítélete szerint Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az elfogott tengerészeket, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót is. Moszkva ezzel szemben továbbra is azt vallja, hogy az általa határsértőként kezelt 24 ukrán állampolgár ügyében orosz bíróság illetékes.

Oroszország nem vett részt a hamburgi perben, mert álláspontja szerint sem beltengerek, sem a kétoldalú tengerhasználati megállapodások, sem pedig a katonai incidensek nem tartoznak a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság hatáskörébe.

Oroszország és Ukrajna között a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta feszült a viszony.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat videót is közzétett az esetről:

Objektum doboz

Moszkvai külügy: a tartályhajó legénységének túszul ejtése nem marad következmények nélkül

Nem marad következmények nélkül, ha a feltartóztatott orosz tartályhajó személyzetét Ukrajna túszul ejti - figyelmeztetett csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

„Ha oroszok túszul ejtéséről van szó, akkor az a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősül, és a következmények nem váratnak majd magukra” - közölte a tárca a TASZSZ hírügynökséggel. A moszkvai minisztérium tudatta, hogy a szükséges intézkedések megtétele érdekében tisztázza a helyzetet az ukrán hatóságok által feltartóztatott orosz tartályhajó körül.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke „állami kalózkodásnak” és a kercsi incidens ügyében folytatott vizsgálatra való nyomásgyakorlási kísérletnek minősítette a történteket. Konsztantyin Koszacsov, a felsőházi külügyi bizottság vezetője az ügyben hivatalos állásfoglalást sürgetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részéről, egyúttal úgy vélekedett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) „provokációja” nem segíti elő a két ország kapcsolatinak normalizálódását. 

Anatolij Matiosz ukrán katonai főügyész Facebook-oldalán csütörtökön a tanker-incidenssel kapcsolatban hét orosz útlevél fotóját tette közzé. Az a TASZSZ szerint azt jelenti, hogy a tartályhajónak legkevesebb hétfőnyi személyzete volt. A tengerész-szakszakszervezet szerint a gelendzsiki Altomar Shipping tulajdonában lévő, a taganrogi kikötőben bejegyzett hajó személyzete 10-12 fős lehetett. 

A kijevi orosz nagykövetség nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a legénységet az ukrán hatóságok hazaengedték volna. A Timer-odessa.net ukrán hírportál szerint a Nika Spirit szervizelésre futott be szerdán Izmailba.

Elengedték az ukrán hatóságok által feltartóztatott orosz hajó legénységét

„Sikerült megerősítést kapni arra az információra, miszerint a legénység a hajó tulajdonosának döntése alapján hazautazik, maga a hajó azonban Izmailban marad” - jelentette ki Gyenyisz Golenko kijevi orosz sajtóattasé a TASZSZ-nak.

Korábban a Strana.ua hírportál az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz tankeren őrizetbe vett matrózokat szabadon engedték, miután előzetesen arra kötelezték őket, hogy ha beidézik őket, jelenjenek meg a nyomozással kapcsolatos kihallgatásokon.
 

Kapcsolódó írásaink