Külföld

Bocskor Andrea: Európai uniós fellépésre van szükség a kárpátaljai magyarság védelmében

Az Európai Unió fellépésére van szükség a kárpátaljai magyarság védelmében - emelte ki szerdán Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, egyúttal felhívta a figyelmet az ukrajnai előrehozott választások során tapasztalt jogsértésekre.

Bocskor Andrea: Európai uniós fellépésre van szükség a kárpátaljai magyarság védelmében
Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő levelet írt Ursula von der Leyennek
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A képviselő levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének, David Sassolinek, az EP új elnökének, illetve Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek és Johannes Hahn bővítési biztosnak.

Ebben tájékoztatást adott a kárpátaljai magyarság képviselőivel szembeni visszaélésekről, hatósági vegzálásokról az előrehozott parlamenti választás kampányában. Kitért „a kárpátaljai szavazókat megtévesztő provokatív szórólapokra és a kampánycsend ideje alatt küldött megtévesztő SMS-ekre” is, és hangsúlyozta, bizonyítottan sor került szavazatvásárlásra is a hátrányos helyzetben élők körében.

„Az előrehozott parlamenti választás rövid idő alatt történő megszervezése pozitív, de a magyar többségű választási körzet létrehozásának elutasítása, a hatósági visszaélések, a nemzeti kisebbségek képviselőivel szembeni egyenlőtlen feltételek kialakítása negatív hatással van a demokráciára, illetve az általános emberi, polgári és nemzeti kisebbségek jogokra” - írta Bocskor Andrea.

Végül pedig arra kérte az EU vezetőit, hogy „jobban figyeljenek oda az Ukrajnában gyakori kisebbségi jogsértésekre, mivel pozitív változások csak a törvényesség, a társadalmi- és jogegyenlőség valós megteremtésével indulhatnak meg”.

Kapcsolódó írásaink