Külföld

Hidvéghi: Vissza kell küldeni hazájukba az EU-ban illegálisan tartózkodókat

A migráció kérdését illetően az eddiginél tisztább politikai álláspontra van szükség, a stabilitás megerősítésében, valamint a humanitárius válság megállításában pedig kulcsfontosságú az Unió külső határainak védelme - hangsúlyozta hozzászólásában Hidvéghi Balázs az Európai Parlamentben.

Hidvéghi: Vissza kell küldeni hazájukba az EU-ban illegálisan tartózkodókat
Hidvéghi Balázs szerint a humanitárius válság megállításában kulcsfontosságú az EU határainak védelme
Fotó: Bodnár Patrícia

Az EU Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) mai ülésén az Európai Unió 2020. évi pénzügyi évre vonatkozó általános költségvetését tárgyalta.

Ennek kapcsán Hidvéghi Balázs felhívta a figyelmet: az Europol, az Eurojust és a CEPOL költségvetéseinek megnövelése maradjon prioritás.

A fideszes EP-képviselő hozzátette: az EU-ban illegálisan tartózkodókat békés, rendezett körülmények között vissza kell küldeni az otthonukba. „Amennyiben ezt nem biztosítjuk, az illegalitás további fokozásához járulunk hozzá” - fogalmazott.

„Biztosítani kell a magyar termelők védelmét az EU-Mercosur egyezmény elfogadásakor”

Biztosítani kell a magyar termelők védelmét az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac (Mercosur) tagországai között tervezett szabadkereskedelmi szerződés feltételeinek elfogadásakor - emelte ki Hidvéghi Balázs szerdán.

„A magyar gazdák számára fontos, hogy az Európai Unió olyan kétoldalú szerződéseket kössön, amelyek nem hoznak létre kettős mércét, illetve védelmet biztosítanak a hazai termelőknek” - szögezte le a képviselő, aki tagja az EP mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának.

A szakbizottság néppárti tagjai az Európai Bizottság illetékeseivel aktuális mezőgazdasági témákról folytattak megbeszélést szerdán Brüsszelben.

Hidvéghi megengedhetetlennek nevezte, hogy háttérbe szoruljanak a magyar gazdák elvárásai, valamint figyelmeztetett, hogy a mezőgazdasági termékek tengerentúlról történő beáramlása és az agrártámogatások tervezett csökkentése is veszélyezteti a magyarországi mezőgazdaság érdekeit.

„A magyar gazdák elvárják tőlünk, hogy fellépjünk az érdekükben” - fogalmazott.

Kijelentette, bár kedvező az Európai Bizottság által bejelentetett egymilliárd eurós pénzügyi biztonsági keret létrehozása, egyelőre nem láthatóak annak pontos körvonalai.

„Fontos, hogy a gazdák tudják, mikor és milyen feltételek mellett lehet felhasználni ezt a pénzügyi keretet” - húzta alá.

Az EU-Mercosur szabadkereskedelmi szerződésről csaknem húsz év tárgyalás után június végén született politikai megállapodás a felek között, a ratifikáció azonban szakértők szerint még „rázós” lehet egyes tagállamok esetleges tiltakozása miatt.

Az európaiak főleg az ipari termékek, például a járművek piacán akarnának nagyobb hozzáférést a vállalataik számára, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a marhahús és a cukor exportját kívánják leginkább növelni.

Kapcsolódó írásaink