Külföld

Ma kiderül, ki lesz Theresa May utódja

A brit pénzügyminiszter távozik, ha Boris Johnson lesz a toryk vezetője

A kormányzó brit Konzervatív Párt ma jelenti be, hogy Boris Johnson volt vagy Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter lesz-e Theresa May távozó miniszterelnök utódja a pártvezetői és a kormányfői tisztségben.

May június 7-én jelentette be lemondási szándékát, miután a londoni alsóház háromszor is visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást.

A választási folyamat utolsó szakasza hivatalosan tegnap, közép-európai idő szerint 18 órakor zárult, eddig kellett beérkezniük a szavazólapoknak a Konzervatív Párt választási központjába. A győztes nevének keddi bejelentése után May szerdán még részt vesz miniszterelnöki pályafutásának utolsó parlamenti vitanapján, utána a Buckingham-palotában hivatalosan is bejelenti II. Erzsébet királynőnek a lemondást. Közvetlenül ezután a megválasztott utód járul az uralkodó elé, és bejelenti kormányalakítási szándékát, amellyel a királynő formálisan meg is bízza.

Amennyiben viszont a vezetőválasztási versengés favoritja, Boris Johnson lesz a következő kormányfő, Philip Hammond pénzügyminiszter szerdán benyújtja lemondását Theresa May-nek, még mielőtt May bejelentené saját lemondását a királynőnek. Hammond ezt a szán- dékát vasárnap közölte, döntését pedig azzal indokolta, hogy Johnson megkövetelné kormányának tagjaitól a rendezetlen Brexit lehetőségének elfogadását, márpedig ő ehhez soha nem adná a nevét.

Az viszont kétséges, hogy a Konzervatív Párt Johnson vezetésével többséget szerezhetne a következő brit parlamenti választáson. Egy, a Politico hírportál által közölt felmérés szerint Johnson pártelnöksége miatt a Konzervatív Párt skóciai ága jelentős veszteségeket szenvedhet el, és a centrista szavazók is elpártolhatnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom