Külföld

„Ha Macron migránsokról akar tárgyalni, jöjjön Rómába”

Franciaország kudarcának nevezte a menedékkérők elosztásáról Párizsban hétfőn rendezett informális miniszteri találkozót Matteo Salvini olasz belügyminiszter közleményében. 

„Ha Macron migránsokról akar tárgyalni, jöjjön Rómába”
Salvini
Fotó: AFP/Controluce/Eliano Imperato

Matteo Salvini szerint a Párizsban tartott migrációs találkozó formájában és tartalmában is elhibázott volt. Az olasz belügyminiszter úgy vélte, a megbeszélést megfelelő előkészület nélkül hívták össze és „teljesen szokatlanul”, mivel az unió tagállamait közösen érintő találkozót a francia fővárosban rendezték meg, miközben jelenleg Finnország az EU soros elnöke. 

Matteo Salvini összegzése szerint a párizsi találkozón „ismételten azt akarták, hogy Olaszország továbbra is Európa menekülttábora legyen”. 

A franciák és németek által akart párizsi találkozó kudarcot vallott, az európai miniszterek többsége távol maradt - tette hozzá Salvini.

A Liga vezetője megismételte, amit már az uniós belügyminiszterek csütörtöki helsinki informális találkozóján, valamint a francia belügyminiszter Cristophe Castanernek írt és vasárnap közölt levelében is leszögezett:  „Olaszország felemelte a fejét, nem parancsolhat neki senki, és nem vállal szolgaszerepet”. 

„Ha Macron migránsokról akar tárgyalni, jöjjön Rómába”- jelentette ki Matteo Salvini.

A Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztási mechanizmusát illetően a párizsi informális miniszteri találkozón nem sikerült eredményt elérni.

Olasz belügyminisztériumi források szerint a tengeren érkező illegális bevándorlási hullám által különösen érintett Olaszország és Málta ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsok elosztására szolgáló ideiglenes mechanizmus mellett egy olyan rendszer is jöjjön létre, amely felváltva jelöl ki más országokban is biztonságos kikötőket a partra szállásokhoz.       

Az EU tagországai régóta nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen közös megoldást alakítsanak ki az Afrikából Európába irányuló illegális migrációra. A Földközi-tengeren át lélekvesztőkön elindulók legtöbbje Olaszországba kerül, de az olasz kormány tavaly óta erélyesen ellenáll annak, hogy ez továbbra is így legyen, követeli, hogy a többi tagállam is vegye ki a részét a migránsok befogadása jelentette teherből.

Tizennégy ország támogatja a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti francia-német elosztási mechanizmusát

- jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a Párizsban hétfőn rendezett informális miniszteri találkozót követően.

    „A reggeli találkozó eredménye az, hogy ezen a ponton lényegében 14 tagállam jelezte azt, hogy támogatja a francia-német dokumentumot” - mondta Macron újságíróknak. A francia államfő az elosztási mechanizmust nem ismertette, csupán annyit árult el, hogy az új rendszer gyorsan és automatikusan működne.

Macron nem nyilatkozott arról sem, hogy pontosan mely országok lennének hajlandóak részt venni ebben az együttműködésben.

A Reuters hírügynökség a francia elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva úgy tudja, Németország és Franciaország mellett Finnország, Luxemburg, Portugália, Horvátország, Litvánia és Írország csatlakozna a francia-német kezdeményezéshez.

Macron arról is beszélt, hogy felkérte a tengeri mentést uniós támogatással végző líbiai kormányt: a jövőben ne zárják őrzött táborokba a menedékkérőket.

Nem sikerült áttörést elérni a párizsi informális miniszteri találkozón

„Úgy gondolom, nem értük még el a célunkat, de jóval előrébb jutottunk annál, ahol korábban voltunk” - fogalmazott Heiko Maas német külügyminiszter.

„A Földközi-tengeri mentések körüli alkudozásoknak véget kell érniük” - hangoztatta. Hozzátette: a segítőkészek koalíciójára van szükség a kérdés rendezésére.

A nap folyamán Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet vezetője bejelentette: újraindítják a tengeri mentést.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei egyébként csütörtöki helsinki informális találkozójukon sem tudtak megállapodásra jutni a kérdésben.

Az EU tagországai régóta nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen közös megoldást alakítsanak ki az Afrikából Európába irányuló illegális migrációra. A Földközi-tengeren át lélekvesztőkön elindulók legtöbbje Olaszországba került, de az olasz kormány tavaly óta erélyesen ellenáll annak, hogy ez továbbra is így legyen, követeli, hogy a többi tagállam is vegye ki a részét a migránsok befogadása jelentette teherből - írta a dpa hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom