Külföld

Az EU tagállamainak augusztus 26-ig kell leadniuk biztosjelöltjeik nevét

 Augusztus 26-ig kell leadniuk az európai uniós tagországoknak azon személyek nevét, akiket az Európai Bizottságba jelölnek - közölték hétfőn Brüsszelben.

Az EU tagállamainak augusztus 26-ig kell leadniuk biztosjelöltjeik nevét
Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tájékoztatás szerint a jelenlegi huszonnyolc tagállamból eddig tizenöt küldte el a biztosjelöltje nevét.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a kilépésre készülő Egyesült Királyság delegál-e majd tagot az Európai Bizottságba.

A szigetország elvileg október 31-én válik ki az EU-ból, szakértők szerint azonban könnyen elképzelhető újabb halasztás, s ez esetben Londonnak teljes jogú uniós tagként járna egy biztosi pozíció a november 1-jén felálló új testületben.

Ursula von der Leyen, a bizottság megválasztott elnöke nemi kiegyensúlyozottságra törekszik, azaz ugyanannyi női tagot szeretne, mint férfit, ezért arra kérte a tagállamokat, hogy jelöljenek két-két személyt, akik közül majd választhat, ennek viszont sajtóhírek szerint egyelőre egyetlen kormány sem tett eleget.

Az eddigi biztosjelöltek között jóval kevesebb a nő, mint a férfi, ezért a női jelölteknek elemzők szerint nagyobb esélyük lesz arra, hogy megkapják a kiszemelt tárcát.

A jelölteket szeptemberben fogják meghallgatni az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, a von der Leyen által benyújtott listáról pedig várhatóan októberben szavaz a képviselőtestület. Ezt követően a tagállami kormányokat tömörítő tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Kapcsolódó írásaink