Külföld

A cseh külügyminiszter szerint erősíteni kell a V4-ek koalíciós képességeit

Csehország egyéves visegrádi elnökségének legfőbb célja, hogy növelje a V4 csoport koalíciós képességeit az Európai Unión beül - jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter csütörtökön Prágában.

A cseh külügyminiszter szerint erősíteni kell a V4-ek koalíciós képességeit
Petrícek: A cseh elnökség egyik kiemelt célja erőteljesebben megjeleníteni az európai politikát azokon a területeken is, amelyeken a közép-európai országok már most igen aktívak
Fotó: AFP/Joe Klamar

Prága július elején Szlovákiától vette át egyéves időtartamra a V4-ek - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - elnöki tisztségét.  A négy országnak aktívabbnak kellene lennie például a belső uniós piac vagy a védelmi együttműködés elmélyítése terén - mondta a cseh diplomácia vezetője a prágai politikai és társadalomtudományi intézet által szervezett sajtóreggelin. Leszögezte: a V4-eknek aktívabbnak kell lenniük, igyekezniük kell jó pontokat szerezni az EU-ban, és szövetségeseket kell keresniük politikájuk számára a közép-európai országokon kívül is. 

„A cseh elnökség egyik kiemelt célja erőteljesebben megjeleníteni az európai politikát azokon a területeken is, amelyeken a közép-európai országok már most igen aktívak” - hangsúlyozta. Konkrétan az európai uniós belső piac elmélyítését, a kereskedelem előtt álló akadályok leküzdését és a védelmi együttműködést említette.

Tomás Petrícek szerint a visegrádi országoknak igyekezniük kellene, hogy megerősödjön az EU és a keleti partnerségi programjához tartozó országok közti együttműködés, és támogatniuk kell a nyugat-balkáni országok minél szélesebb integrációját az európai uniós struktúrákba.  Visegrádi elnöksége alatt Csehország keresni fogja a lehetőségeket a legmodernebb technológiák fejlesztésére úgy a V4-ek, mint az EU keretei között, hogy ezzel is növekedjen Európa versenyképessége - mutatott rá Petrícek.

Csehország „nem tekinti a visegrádi csoportot az Európai Unió versenytársának, hanem eszköznek nemzeti érdekeink érvényesítésére a huszonnyolcakon belül” - hangsúlyozta a cseh külügyminiszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy politikájának támogatására Prága a visegrádi csoporton kívül is igyekszik szövetségeseket találni. Példaként a Németországgal megkötött stratégiai partnerséget, valamint az úgynevezett slavkovi háromszöget hozta fel. Ez utóbbiban Csehország Ausztriával és Szlovákiával működik együtt. 

Csehország 2020 június végéig lesz a visegrádi csoport soros elnöke. Prágától azután Varsó veszi át az elnöki stafétát.

Kapcsolódó írásaink