Külföld

Európa stabilitásához elengedhetetlen a nyugat-balkáni országok mielőbbi EU-csatlakozása

Európa stabilitása és egysége kulcsfontosságú, ebben mindenki egyetért. Ehhez azonban elengedhetetlen a nyugat-balkáni tagjelölt országok mielőbbi csatlakozása - emelte ki Deli Andor fideszes EP-képviselő a finn uniós elnökség plenáris bemutatkozását követően.

Európa stabilitásához elengedhetetlen a nyugat-balkáni országok mielőbbi EU-csatlakozása
Deli Andor kiállt az EU nyugat-balkáni bővítésének fontossága mellett
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Tanácsban Finnország július 1-jén vette át a stafétabotot Romániától – áll a képviselő által szerdán délután kiadott közleményben.

Deli Andor a finn elnökség programjával kapcsolatban csalódásának adott hangot, a programban ugyanis az EU nyugat-balkáni bővítése nem kapott megfelelő helyet. Gyakorlatilag egyetlen bekezdésben szerepel ez a téma, míg a korábbi bolgár, osztrák és román elnökségekkel kiemelten kezelték ezt a kérdést - hívta fel a figyelmet írásbeli felszólalásában a vajdasági képviselő.

Deli Andor kiemelte: „A bővítés sajnos több régi tagállamban nem közkedvelt téma, ez azonban nem lehet indok arra, hogy azt az uniós bővítési politika, mely 2004-ben sikeresen megteremtette Európa nyugati és keleti felének egységét, a kellemetlen, nyomasztó kérdéskörök kategóriájában végezze".

„Arra kérem a finn elnökséget, hogy operatív szinten orvosolják ezt a hiányosságot, hiszen nem szabad törést okozni abban a folytonosságban, amely az elmúlt két évet jellemezte, és melynek az Európai Parlament az egyik legnagyobb támogatója" - hangsúlyozta végezetül Deli Andor.


 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom