Külföld

Nagy harcokra készülhet Von der Leyen

A DK európai parlamenti képviselői megkezdték Brüsszelben az áskálódást saját hazájuk ellen – véli Kocsis Máté

Elmaradt a teljes siker az Európai Bizottság élére jelölt német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen brüsszeli látogatásakor. A néppárti politikus több európai parlamenti frakcióval is egyeztetett, amelyek konkrét vállalásokat és biztosítékokat vártak tőle, cserébe azért, hogy jövő héten megszavazzák az EP strasbourgi plenáris ülésén.

Nagy harcokra készülhet Von der Leyen
Ska Kellert és Philippe Lambertset sem győzte meg Ursula von der Leyen
Fotó: Európai Parlament

A Zöldek (Greens/EFA) társelnöke, Ska Keller már szerda este közölte, nem fognak igennel szavazni Von der Leyenre. Keller kiábrándítónak nevezte a találkozójukat, mondván Von der Leyen semmilyen konkrét javaslatot nem fogalmazott meg a jogállamiság védelme, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem terén. Philippe Lamberts, a frakció másik társelnöke elsősorban az ambiciózus klímapolitikát hiányolta, és fájlalta a csúcsjelölti rendszer figyelmen kívül hagyását is.

Másnap Von der Leyen a szélsőbaloldali GUE/NGL csoporttal találkozott, akik szintén vitatták a jelölésének demokratikus voltát.

Von der Leyen azért járja körbe a frakciókat, mert könnyen lehet, hogy a Néppárt (EPP), a szociáldemokrata S & D és a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) 444 mandátumából sem lesz meg a szükséges 376 szavazatos többség, ugyanis sokan fellázadhatnak a többségi véleménnyel szemben.

A Politico azt írta, az EP vezető tisztségviselői határozottan azt javasolták Von der Leyen csapatának, hogy hagyjon időt a képviselőknek a gondolkodásra, és halasszák el a szavazást szeptemberre.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egyébként tegnap levelet írt Molnár Csabának, a DK európai parlamenti képviselőjének, amelyben közölte: a DK-s EP-képviselők az első pillanatban megkezdték Brüsszelben az áskálódást saját hazájuk ellen. A Facebookon közzétett levélben Kocsis azt írta, a DK arcul csapta a magyarok demokratikus döntését, amelyet az EP-választáson meghoztak. Ez elfogadhatatlan és vérlázító – reagált a frakcióvezető, aki szerint ismét bebizonyosodott, hogy a DK-nak a bevándorláspártiság jóval előbbre való, mint a magyar érdek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom