Külföld

Kétarcú Németország: reformot akar a kormány

Míg az olyan metropoliszokban, mint Berlin vagy Stuttgart, magasabb az életszínvonal, a keleti tartományok és az egykori bányászvárosok nem tudnak kilábalni a válságból

Reformokkal szüntetné meg a német szövetségi kormány az ország régiói közti életszínvonalbeli különbségeket. Németország egyes részein ugyanis valóban magas a jólét, ugyanakkor állampolgárok milliói élnek rossz körülmények között.

Kétarcú Németország: reformot akar a kormány
Horst Seehofer szerint át kell alakítani a német strukturális és finanszírozási politikát, hogy megszüntessék a régiók közötti törésvonalakat
Fotó: AFP/DPA/Wolfgang Kumm

Kívülről nézve Németország virágzó államnak tűnik, ahol általános a jólét, az egyes régiók között azonban hatalmasak lehetnek a különbségek. Az eltérések megmutatkoznak a fizetésektől kezdve az egészségügyig több területen is. A szövetségi kormány ezért most ígéretet tett arra, hogy megpróbálja megszüntetni a régiók közti törésvonalakat. Horst Seehofer belügyminiszter szerdai berlini sajtótájékoztatóján azt mondta, a német strukturális és finanszírozási politika reformjára van szükség.

A parlament egyik bizottsága ezért a The Local német kiadásának cikke szerint létrehozott egy tizenkét pontos akciótervet, amely reményeik szerint pozitív változásokat hozhat az elkövetkező tíz évben. Eszerint a kormány többek között létrehozna egy új támogatási rendszert, amely gazdaságilag megerősítené a lemaradó régiókat. Emellett támogatást nyújtanának a városközpontok átalakítására, hogy többen élhessenek ott. Azokba a szegényebb régiókba pedig, ahonnan rengeteg fiatal költözött az ország más területeire, vállalatokat csábítanának.

Az egyelőre nem világos, miből finanszíroznák a csomagot, amelyet egyébként Angela Merkel kancellár és a kormány is támogatott, így már csak a tartományoknak és önkormányzatoknak kell elfogadniuk a terveket.

Arról, hogy melyek Németország szegényebb régiói, a Friedrich Ebert Alapítvány készített tanulmányt, amelyben arra jutottak, hogy „ötféle Németország létezik egymás mellett”, és az idő múlásával ezek egyre inkább elkülönülhetnek egymástól, ami káros hatással lenne a társadalmi kohézióra.

A vizsgálat szerint a legjobb a nagy­városokban élni – például Berlinben, Stuttgartban és Münchenben –, ahol a lakók többsége jól képzett és magas fizetéssel rendelkezik, emellett jó hozzáférésük van az egészségügyhöz. A német lakosság negyede él ilyen nagyvárosokban. Ezen metropoliszok külvárosaiban, például Starnbergben vagy Taunusban még magasabb az életszínvonal. Gazdag elővárosokban körülbelül tizenhárommillió német él, nem mellesleg átlagosan nyolcvan százalékuk még a választásokon is állandó résztvevő.

A harmadik Németország a tanulmány szerint a „szilárd közép”, amely Nyugat-Németország vidéki városait és kisvárosait rejti magában. Összesen harminchárommil­lióan élnek ezekben a régiókban, ahol az életkörülmények nem rendkívül jók, de mégis kielégítőek.

A kelet-németországi vidéki területek, például Szászország kis települései jelentik a következő csoportot. Ezen régiókban a fizetések jóval alacsonyabbak, mint Németország más területein, tíz lakosból egy rendelkezik egyetemi végzettséggel, és rengeteg fiatal költözik el a jobb megélhetés reményében.

Az ötödik régiót a vizsgálat szerint a holland és francia határhoz közeli városok, például Dortmund vagy Duisburg képezik, amelyek főként a szénbányászatból termeltek profitot. A bányákat évtizedekkel ezelőtt bezárták, de e települések nem tudtak kilábalni a válságból, így továbbra is nagy a szegénység, és sokkal kevesebben vesznek részt a szavazásokon.
A régiók közötti eltérések egyébként az európai parlamenti választásokon is megmutatkoztak, míg a jobboldali AfD főként az ország keleti részén volt igen sikeres, a nyugati tartományokban és a nagyvárosokban a Zöldek támogatottsága nőtt meg jelentősen.

Aggódik a sajtó Merkel egészsége miatt

Nagy visszhangot kapott a német sajtóban, hogy néhány héten belül harmadszorra látták nyilvánosan remegni Angela Merkel kancellárt. A konzervatív politikus ezúttal Antti Rinne finn miniszterelnök mellett mutatta a furcsa tüneteket, egy szájról olvasó szakértő szerint pedig – aki a médiának nyilatkozott – azt mondogatta magának a felvételen, hogy „menni fog”, majd hamarosan összeszedte magát. Merkel szóvivője azt mondta, nincs ok az aggodalomra, a kancellár pedig úgy fogalmazott, még nem dolgozta fel teljesen az első hasonló esetet, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében remegett az erős napfényben. A német médiában pszichológusok is megszólaltak, volt aki szerint a Merkel által említett „feldolgozási folyamat”, valós jelenség. A sajtóban vita tárgya lett, hogy magánügy-e a kancellár egészsége, többek szerint csak addig a pontig, amíg teljességgel el tudja látni a feladatait. Merkel maga tegnap Berlinben azt mondta: „Tisztában vagyok a hivatalommal járó felelősséggel, és ennek megfelelően óvom az egészségemet”.
(ŐM)

Fenyegetésnek tartja az iszlámot a németek fele

Egy új tanulmány szerint a németek ötven százaléka úgy gondolja, hogy az iszlám fenyegetést jelent. A Bertelsman Alapítvány tegnap közölt vizsgálatának részleteit ismertetve az ARD közszolgálati csatorna honlapján közölte: a Nyugat-Németországban élők fele, az ország keleti részében élőknek pedig az 57 százaléka tartja veszélyforrásnak az iszlámot. A kelet-németek harminc, a nyugatiaknak pedig tizenhat százaléka nem szeretné, hogy a szomszédja muszlim legyen. Míg a kereszténységről, a zsidó vallásról, a hinduizmusról és a buddhizmusról a megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy gazdagítja Németországot, az iszlám esetében ezt csak a válaszadók harmada gondolta így. Az alapítvány valláskutatója, Yasemin el-Menouar szerint sokan nem vallásként, hanem politikai ideológiaként tekintenek az iszlámra. A Süddeutsche Zeitung tegnap úgy értesült, hogy a héten a berlini közigazgatási bíróság úgy döntött, a német szövetségi kormány köteles hazahozni az Iszlám Állam megölt harcosainak családtagjait a szíriai al-Haul menekülttáborból.
(HSz) 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom