Külföld

Olaszország szorosabbra fűzi együttműködését a líbiai parti őrséggel

 Olaszország az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében szorosabbra fűzi együttműködését a líbiai parti őrséggel - jelentette be az olasz kormány szerda este.

Az olasz vezetés közleménye szerint az embercsempészet elleni küzdelemhez további felszereléssel és kiképzéssel fogják támogatni a líbiai hatóságokat.

Az olasz sajtó korábban arról számolt be, hogy még a nyár vége előtt Olaszország további tíz hajót engedne át a líbiai parti őrségnek szintén az embercsempészek elleni fellépés érdekében.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő migránsoknak, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország közeli partjaira, de jelentős részüket begyűjti és visszatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Ezt azonban számos bírálta érte, mivel a menedékkérőket veszély fenyegeti a konfliktus sújtotta észak-afrikai országban.

A Tripoli és Róma közötti együttműködésnek köszönhetően jelentősen csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma. Azonban az utóbbi hónapokban egyre többen érik el - főleg Tunéziából indulva - kisebb csónakokon közvetlenül az olasz partokat.

Az olasz kormány szerdai közleménye szerint Giuseppe Conte miniszterelnök éppen ezért tárgyalásokat fog kezdeményezni tunéziai hivatali partnerével. Jusszef Sahíd tunéziai kormányfővel azt készülnek majd megvitatni, hogy miként lehetne jobban biztosítani a tunéziai partvidéket.

Az utóbbi időben a tunéziai partvidék is az Európába igyekvő afrikai menedékkérők kiindulópontjává vált.
 

Kapcsolódó írásaink

Forrnak az indulatok Észak-Afrikában

ĀLíbia nem tranzit-, hanem célország a bevándorlók számára – jelentette ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet elnöke, miközben az országban ezrek menekülnek a háború elől