Külföld

„Az ellenzék szembemegy a magyarok akaratával”

A fideszes Gál Kinga és Deutsch Tamás is alelnöki tisztséget szerzett az EP bizottságaiban, a balliberális politikusok büszkén fúrják a kormánypárti képviselőket

Példátlannak nevezte Hollik István kormányszóvivő, hogy az ellenzéki EP-képviselők az elmúlt napokban azért lobbiztak, hogy a náluk lényegesen nagyobb legitimációt szerző kormánypárti képviselők ne kapjanak szakbizottsági tisztségeket.

„Az ellenzék szembemegy a magyarok akaratával”
David-Maria Sassoli szociáldemokrata EP-elnök és az Európai Bizottság élére jelölt néppárti Ursula von der Leyen – a parlament nem adja könnyen a jóváhagyást
Fotó: European Parliament

Három magyar képviselő szerzett alelnöki tisztséget az Európai Parlament szakbizottságaiban tegnap.

A Fidesz-KDNP öt alelnöki tisztségre pályázott, és bár az EP többségét alkotó nagy frakciók – az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokrata S&D, valamint a liberális Újítsuk meg Európát (Renew Europe) – megállapodása nyomán rendszerint gond nélkül megszavazzák egymás jelöltjeit, most – elsősorban a magyar balliberális ellenzéki képviselők nyomására – az S&D és a Renew Europe felrúgta a megállapodást. Az elmúlt napokban előre jelezték, nem fogják támogatni a fideszes jelölteket, valamint a liberálisok a lengyel kormánypárt jelöltjeit sem, arra hivatkozva, hogy Budapest és Varsó ellen is jogállamisági eljárás folyik. A Momentum és a Demokratikus Koalíció képviselői is üdvözölték a frakciók döntését, hangsúlyozva, hogy aktív kampányolásuk eredményeként értékelik. A momentumosok egyébként már múlt héten is aktívak voltak, akkor az EP első roma alelnöke, a fideszes Járóka Lívia újraválasztásának próbáltak keresztbe tenni, sikertelenül.

Tegnap végül Deutsch Tamást megválasztották a költségvetés-ellenőrzési (CONT) bizottság negyedik alelnökének, Gál Kingát pedig a külügyi bizottság biztonság- és védelempolitikai (SEDE) albizottsága második alelnökének. Bocskor Andreát a kulturális (CULT) bizottság negyedik alelnökének, Hidvéghi Balázst az alapjogi (LIBE) bizottság harmadik alelnökének, Trócsányi Lászlót pedig az alkotmányügyi (AFCO) bizottság negyedik alelnökének jelölték, esetükben azonban a következő ülésre halasztották a szavazást. A szocialista Ujhelyi Istvánt a közlekedési (TRAN) bizottság harmadik alelnökének választották.

Hollik István kormányszóvivő példátlannak nevezte a brüsszeli eseményeket. Felhívta a figyelmet, egyértelmű magyar nemzeti érdek, hogy minél több EP-bizottságban legyenek magyar alelnökök is, azonban „Gyurcsány Ferencék, a szocialisták és a momentumos képviselők bevallottan azért áskálódtak, hogy ne szavazzák meg a kormánypártok EP-képviselőit”, és ezzel még el is dicsekszenek. A bevándorláspárti ellenzéki képviselők szembemennek a magyar emberek akaratával és képviseletével egy­aránt – fogalmazott Hollik, emlékeztetve, hogy a május EP-választáson a magyar emberek rekordrészvétel mellett úgy döntöttek, hogy nagyrészt kormánypárti képviselőket bíznak meg Magyarország EP-képviseletével. Hangsúlyozta, ilyenre sem hazánk, sem más uniós állam történetében nem volt még példa.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, akit a tagállami állam- és kormányfők jelöltek az Európai Bizottság élére, tegnap is folytatta a parlamentben azt a tárgyalássorozatot, amelynek célja megszerezni az elegendő támogatást a posztjához. Az EP-ben jövő héten szavaznak az Európai Bizottság elnökéről. Noha az EPP, az S&D és a Renew Europe megállapodása nyomán a többség biztosítottnak látszik, Von der Leyen még nem lehet nyugodt, ugyanis egészen biztosan lesznek olyanok a baloldali és a liberális frakcióban, akik szembemennek a többségi döntéssel. A képviselők egy része ugyanis felháborodva reagált arra, hogy a csúcsjelölti rendszert félretéve jelölte az Európai Tanács a német politikust. A Renew Europe frakciónak egyebek mellett azt ígérte, hogy a jogállamiság végrehajtásának tagállami ellenőrzésére szolgáló hatékony mechanizmusokat dolgoz ki, valamint a 2050-re elérendő klímasemlegesség mellett is hitet tett.

Közleményében a választók arculcsapásának nevezte a Fidesz-KDNP EP-delegációja, hogy a balliberális képviselők meg próbálták akadályozni, hogy a kormánypártiak betöltsék a választási eredmények szerint nekik járó szakbizottsági alelnöki helyeket. Emlékeztetettek, a Fidesz az EPP harmadik legnagyobb delegációját adja, a tisztségek az EP évtizedek óta töretlenül érvényesülő szabályai szerint járnak, a jogállamiságról papoló bevándorláspárti ellenzék azonban ezeket a szabályokat is semmibe veszi.

Kapcsolódó írásaink