Külföld

Több mint hetven migránst mentett ki a tunéziai parti őrség a Földközi-tengeren

Legkevesebb hetvenegy menedékkérőt mentett ki a tunéziai parti őrség a Kerkenna-szigetek térségben a Földközi-tengeren - közölte kedden este a TAP tunéziai hírügynökség a tunéziai nemzeti gárda egyik ezredesére hivatkozva.

Husszem Eddín Dzsebabli szerint a menedékkérők összebarkácsolt hajójukon Líbiából, a Tripolitól nyugatra található Zuvara városának térségéből indultak Olaszországba.

„Hajójuk azonban balesetet szenvedett a tunéziai partok közelében, a 71 migráns megmentése pedig a tunéziai parti őrség közbeavatkozását igényelte” - fogalmazott a tunéziai ezredes. Mint mondta, a hétfői mentőakció során felvett migránsok között 37 bangladesi, 8 marokkói, 8 egyiptomi, 7 algériai, 4 szudáni, 2 csádi és egy tunéziai állampolgár volt.

Az utóbbi időben a tunéziai partvidék is az Európába igyekvő afrikaiak kiindulópontjává vált. Július 4-én legalább 80 migráns vesztette életét, miután felborult az őket szállító, Líbiából indult csónak Tunézia partjainál. Öt embert sikerült akkor kimenteni, de egyikük később meghalt a kórházban.

Líbia az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és arab országokból Európába igyekvőknek, akiket embercsempészek hajókon igyekeznek eljuttatni Olaszország partjaira. Jelentős részüket begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség.

Kapcsolódó írásaink