Külföld

Magyarország megbízható szövetséges

Díszvendégként mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök az amerikai nagykövetségen, ahol a két országot összekötő közös értékekről és kölcsönös érdekekről is beszélt

Washington és Budapest jó kapcsolatát hangsúlyozta Orbán Viktor és David Cornstein az Egyesült Államok nemzeti ünnepe alkalmából tartott nagykövetségi fogadáson.

Magyarország megbízható szövetséges
David Cornstein nagykövet kijelentette, Orbán Viktor jó partnere Washingtonnak
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nagyszabású ünnepséget rendezett az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nemzeti ünnepük, a függetlenség napja alkalmából. A függetlenségi nyilatkozat születésének 243. évfordulóját a reziden­cián tartott hagyományos kerti parti helyett a Budapesti Kongresszusi Központban ülték meg, miniszteri szintű jelenlét mellett pedig díszvendégként ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

Az eseményt David Cornstein nagykövet nyitotta meg, aki hangsúlyozta, az Egyesült Államok és hazánk együttműködése mindkét országnak előnyös. A diplomata kiemelte, Orbán Viktor remek partner Washington számára.

A kormányfő angolul elmondott beszédében az amerikai-magyar kapcsolat jelentőségét hangsúlyozta, és úgy fogalmazott, a két ország viszonyában voltak jó időszakok és mélypontok is. Mint mondta, most jó időszakát éli ez a kapcsolat, ezért pedig Cornstein nagykövetnek is köszönetet mondott. A millió dolláros kérdés az – fogalmazott Orbán –, hogy mitől is függött a kapcsolat minősége. A kormányfő szerint attól is, hogy mekkora az átfedés a Washington által képviselt és a hazánk által védett értékek között. Hangsúlyozta, jelenleg ugyanazokat az értékeket képviseli a magyar kormány és a Donald Trump elnök vezette republikánus adminisztráció.

A jelmondatok összecsengenek, magyarázta: America first és Hungary first, vagyis az amerikai kormánynak Amerika az első, a magyarnak pedig Magyarország. A kormányfő hangsúlyozta, a két kormány kölcsönösen tiszteli egymás hazafias alapállását. Egyetértenek abban, hogy az államnak kötelessége megvédeni a határait és polgárait, a férfiak és a nők egyenlőek, a nemzet alapját pedig a családok jelentik. Orbán Viktor kiemelte, a magyar és az amerikai kormány közösen küzd az üldözött keresztény közösségek védelméért a világban.

Rámutatott, közép-európai országként hazánk megtanulta a történelmi leckét: ha a Nyugat és a Kelet között konfliktus volt, Magyarország azon mindig vesztett. Orbán kiemelte a NATO-tagság jelentőségét, és hangsúlyozta: hazánk megbízható partnere Washingtonnak, „számíthatnak ránk a közös értékeinkért folytatott harcban a tárgyalóasztaloknál és a csatatereken egyaránt”.

A nagykövet és a kormányfő beszéde után az ötvenes évek óta aktív kanadai–amerikai énekes, Paul Anka adott koncertet.

Röviden

Nagyon örülünk, hogy Magyarország és az Egyesült Államok új alapokra tudta helyezni a kapcsolatait. Orbán miniszterelnök úr elfogadta az Egyesült Államokat, Trump elnök úr pedig elismerte Magyarországot stratégiai szövetségesének, ez pedig hasznára válhat a magyar embereknek – mondta a Mandinernek Alex Hemingway, a republikánusok magyarországi szervezetének képviselője. Hozzátette: a Clinton házaspár Magyarországot bokszzsáknak használta, részben amiatt, mert szoros kapcsolatban álltak Soros Györggyel, aki pedig nem volt túl jó véleménnyel Magyarországról.

Theresa May brit kormányfő a Brexit-tárgyalásokkal csak felfordulást teremtett – írta Twitter-profilján Donald Trump amerikai elnök, aki leszögezte: nem kíván többé kapcsolatot tartani a kormányát bíráló washingtoni brit nagykövettel. Az Egyesült Királyság számára „jó hír, hogy nemsokára új miniszterelnöke lesz” – fogalmazott. Jeremy Hunt külügyminiszter tiszteletlennek nyilvánította Trump szavait.

Az amerikai külügyminisztérium több mint kétmilliárd dolláros fegyvereladást hagyott jóvá Tajvannak hétfőn délután. A tervezett fegyvercsomagban száznyolc M1A2T típusú Abrams harckocsi, kétszázötven Stinger kézi légvédelmi rakéta és tartozékai szerepelnek. Az üzletkötés létrejöttéhez még a kongresszus jóváhagyása szükséges. Peking követeli Washingtontól, hogy azonnal vonja vissza döntését – mondta Keng Suang kínai külügyi szóvivő. „Tajvan Kína elidegeníthetetlen része” – hangsúlyozta.
(UT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom