Külföld

Kim Dzsong Un számára elsődleges fontosságú politikai rendszerének megőrzése

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott június 20-i tanácskozásán bejelentette, hogy Phenjan számára nem az amerikai gazdasági szankciók feloldása, hanem az ország kommunista rendszerének megőrzése bír elsődleges fontossággal - jelentette szerdán a Jomiuri Simbun japán napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Kim Dzsong Un számára elsődleges fontosságú politikai rendszerének megőrzése
Kim Dzsong Un az atomfegyver-mentesítésről Washingtonnal zajló tárgyalási folyamat normalizálása mellett emelt szót
Fotó: AFP/EyePress

„Nem ragaszkodunk a szankciók feloldásának (gondolatához). Most ennél előrébb való a politikai rendszerünk biztonságának szavatolása” - idézte a japán lap az észak-koreai vezetőt.

A Jomiuri Simbun megjegyzi, hogy Kim Dzsong Un a kínai államfővel folytatott megbeszélésén az atomfegyver-mentesítésről Washingtonnal zajló tárgyalási folyamat normalizálása mellett emelt szót, mondván, Phenjannak nem lesz szüksége nukleáris fegyverre, ha az Egyesült Államok felhagy Észak-Koreával szemben ellenséges politikájával és tiszteletben tartja az ország állami berendezkedését.

Hszi Csin-ping az értesülés szerint támogatásáról biztosította Phenjan álláspontját és bejelentette, hogy Kína ellenzi a rezsimváltást Észak-Koreában történjék az katonai erővel vagy harmadik országok másfajta beavatkozásával.

A Jomiuri Simbun emlékeztetett, hogy Kim és Donald Trump amerikai elnök Hanoiban tartott februári csúcstalálkozóján a phenjani vezetés követelése, hogy Washington törölje el a büntetőintézkedéseket, zátonyra futatta a megbeszéléseket. Ugyanakkor a két vezetőnek a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben tartott június 30-i újabb találkozóján Kim megváltoztatta tárgyalási stratégiáját azzal, hogy országa politikai rendszerének megőrzésére helyezte a hangsúlyt - írja a lap.

Trump a panmindzsoni találkozót követően bejelentette, hogy Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat.

Kapcsolódó írásaink