Külföld

Ismét migránsokat hozott a Sea-Eye

Az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében Olaszország szorosabban együttműködne Tunéziával, és nagyobb mértékben vetne be felderítő repülőgépeket a Földközi-tenger felett

Az olasz haditengerészet és rendőrség hajóit is bevetnék a jövőben az olaszországi kikötők védelme érdekében egy bizottsági döntés szerint. A civil szervezetek közben nem hagynak fel a migránsmentéssel, a Sea-Eye tegnap negyvennégy embert mentett ki a Földközi-tengeren.

Ismét migránsokat hozott a Sea-Eye
Az Alan Kurdi által a líbiai partok közelében talált migránsok mentésükre várva
Fotó: AFP/sea-eye.org/Fabian Heinz

Az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó intézkedésekről döntött hétfő este a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette közrendi és közbiztonsági bizottság Rómában – írta meg az MTI. A belügyminisztérium közlése szerint az intézkedés az embercsempészek elleni aktívabb fellépést is szolgálja. Hozzátették: annak érdekében, hogy az észak-afrikai partokról érkező illegális migránsok száma csökkenjen, bevetnék az olasz haditengerészet és rendőrség hajóit, fokozott mértékben vetnének be felderítő repülőgépeket, illetve szorosabbra fűznék az együttműködést Tunéziával. Az olasz sajtó szerint Olaszország további tíz hajót engedne át a líbiai parti őrségnek, szintén az embercsempészek elleni fellépés érdekében.

A belügyminiszter döntését, hogy a haditengerészet hajóit nagyobb mértékben vessék be az illegális bevándorlás megfékezésére, egy vita előzte meg Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszterrel. Matteo Salvini azzal vádolta Trentát, hogy nem támogatja elég meggyőzően az illegális migrációval szembeni erőfeszítéseit. A védelmi miniszter azzal válaszolt, hogy az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia névre keresztelt uniós művelet nélkül arra kell számítani, hogy a civilszervezetek mentőhajói fokozzák tevékenységüket a Földközi-tengeren. Az olasz belügyminiszter továbbra sem engedi, hogy kikössenek az olaszországi kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói.

A szicíliai Mineo településen tegnap egyébként hivatalosan is bezárták a sziget legnagyobb migránstáborát. Ennek alkalmából a Salvini is ellátogatott a táborba, ahonnan az utolsó menedékkérőket múlt héten vitték el Calabriába. Salvini csodálatosnak nevezte, hogy „a szavaktól eljutottunk a tettekig”. A Sea-Eye német civil szervezet Alan Kurdi nevű mentőhajója közben tegnap negyvennégy menedékkérőt mentett ki a Földközi- tengeren. A nem kormányzati szervezet a Twitteren közölte, hogy a mentést a máltai hatóságokkal együttműködve hajtották végre. A migránsokat egy magánkézben lévő felderítő repülőgép észlelte. Hozzátették, hogy a máltai haditengerészet hajója útnak indult, hogy átvegye és partra vigye a migránsokat. A máltai parti őrség tegnap délután az AFP hírügynökség szerint megerősítette ezt az értesülést.

A szigetország ezt megelőzően, vasárnap beleegyezett, hogy partra engedjen hatvanöt migránst, akiket korábban az Alan Kurdi mentett ki. Mindezt azzal a feltétellel engedélyezték, hogy a menedékkérőket egy máltai hadihajó veszi át, és a kimentett embereket azonnal szétosztják az Európai Unió bizonyos tagállamai között. Az Alan Kurdi ezek után visszatért a líbiai partokhoz.

Határt sértenek, provokálnak az NGO-k a szakértő szerint

„A nemzetközi jog alapján a tengeren bajbajutott hajótöröttek mentése minden hajónak kötelessége” – nyilatkozta lapunknak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője, kiemelve, hogy most nem ez a helyzet áll fenn, hiszen „a civil mentőhajók az embercsempészekkel összejátszva veszik fel a migránsokat líbiai vizeken”. Hozzátette, „semmilyen nemzetközi jogi kötelezettség nem indokolja, hogy Olaszországba vigyék a migránsokat, ahogyan az olaszoknak sem kötelességük fogadni őket”. Párkányi szerint nyilvánvaló, hogy a Sea-Watch 3 kapitányának célja Matteo Salvini olasz belügyminiszter provokálása volt. „Mindegy, hogy szárazföldi vagy tengeri határ megsértéséről van szó, ha az adott állam felségterületére megfelelő jogcím nélkül lépnek be, azzal megsértik nem csak az adott állam jogszabályait, hanem a schengeni határt is. Amiatt pedig, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya nekikormányozta a hajót egy olasz hajónak, akár életellenes bűncselekmény gyanúja is felmerülhet” – magyarázta. (ŐM)