Külföld

Olaszországban bezárták az egykori legnagyobb európai befogadóközpontot

A bevándorlást ellenző olasz belügyminiszter jelenlétében kedden hivatalosan is bezárták a Szicília keleti részén fekvő mineói befogadóközpontot.

Olaszországban bezárták az egykori legnagyobb európai befogadóközpontot
Matteo Salvini olasz belügyminiszter továbbra is nemet mond a migrációra
Fotó: AFP/Andreas SOLARO

„A központ bezár, és ez egy csodálatos nap. (...) A szavaktól eljutottunk a tettekig”  - mondta Matteo Salvini.

„Nem kevés pénzt takarítunk meg: azon munkálkodunk, hogy új munkahelyeket teremtsünk a központ egykori dolgozói számára, de Szícilia, Catania és Mineo nem építheti a jövőjét a bevándorlásra” - tette hozzá. 

Salvini a bevándorlók és menekültek fogadását „kisebb és jobban ellenőrzött központokban” képzeli el.

Az utolsó lakókat egy hete költöztették el a Catania melletti Mineóból egy calabriai befogadóközpontba.

Mineóban a legtöbben 2014 júliusában voltak, amikor több mint 4100 lakója volt a tábornak, amely így egy időre Európa legnépesebb befogadóközpontjává vált.

A szicíliai sivatagban a 40 Celsius-fokos hőségben katonák járőröznek, akik senkit nem engednek belépni a területre, kíséretükben kiéhezett kutyákkal, amelyeket valaha a tábor lakói etettek.

Massimiliano Terrasi pszichológus, aki 2011 októbere óta dolgozott a táborban, kissé kifosztottnak érzi magát. 

„A központ felállításakor nagyon nagyok voltak a várakozások, és nagyon sokat fejlődtünk szakmailag. Ez olyan tapasztalat, amelyre senki más nem tehet szert” - mondta.

„Ha megfelelően kezelték volna, nagy hasznot hozott volna a környéknek és a népek közötti megértésnek” - közölte a pszichológus.

Eleinte a bevándorlók és menekültek segítséget kaptak, normális egészségügyi feltételek mellett. Akkor romlottak el a dolgok, amikor a számuk meghaladta a háromezret.

Sergio Mastrilli 25 éves egyetemista, mineói lakos kezdettől nem helyeselte a központ működését. 

Nem az integráción, hanem a befogadottak számán alapuló rendszer volt. Nyolcvanöt különböző etnikumból származó több mint négyezer ember, amikor Mineo ötezer lakosú, ez egyszerűen kezelhetetlen volt - mondta.

A tábort egy volt támaszponton rendezték be, ahol a szomszédos Sigonellában működő bázison szolgáló amerikai katonák hozzátartozói laktak négyszáz kicsi családi házban. Washington 2010 végén jelentette be, hogy felmondja a bérleti szerződést.

A tábor felállítása a helyiekben nyugtalanságot ébresztett. A külföldiek szemére vetették, hogy a rontják a megélhetésüket, mivel a narancsszüret idején naponta 10-20 euróért dolgoztak feketén.

Maga a központ azonban valóságos paradicsom volt az ott dolgozó 400 helyinek. Mineo új polgármestere, Guiseppe Mistretta lemondással fenyegetőzött, ha az állam nem segíti a települést az átmeneti időszakban.

Mintegy ötven volt dolgozó és szakszervezetis tüntetett kedden Salvini érkezésekor.

Több bírósági eljárás is folyik Mineo volt polgármestere és a központ egykori vezetője ellen, akiket korrupcióval gyanúsítanak. 

Januárban a rendőrség egy nigériai maffiasejtet számolt fel, amelynek a táborban volt a főhadiszállása, kokainnal és marihuánával kereskedett és prostitúciós hálózatot működtetett. 

Kapcsolódó írásaink