Külföld

Növekvő zsidóellenességre figyelmeztet a biztonságpolitikai szakértő

Az antiszemitizmus egy új nagyságrenddel növekedett Európában, az elmúlt években ugyanis az ide érkező muszlim bevándorlók számának növekedésével új kihívásként jelent meg a muzulmán zsidóellenesség - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Növekvő zsidóellenességre figyelmeztet a biztonságpolitikai szakértő
Palesztinok tüntetnek Izrael ellen Görögországban
Fotó: AFP / GIANNIS PAPANIKOS

„Ez egy olyan probléma, amelyet behoztunk Európába” - mutatott rá Horváth József az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. A szekértő szerint a Közel-Keletről érkezett fiatalok abban szocializálódtak, hogy első számú, kiemelt ellenségük Izrael állam és a zsidóság.

Horváth József elmondta: a kormányok nagyon határozottan ígérik, hogy fellépnek az antiszemita megnyilvánulások ellen, ugyanakkor látni kell, hogy a növekvő számú muzulmán szavazóban olyan utánpótlást látnak egyes politikai pártok, ami miatt egyre inkább visszafogottan nyilatkoznak a zsidósággal kapcsolatos kérdésekben.

A szakértő úgy vélte, ez oda vezethet, hogy a nyugat-európai zsidóság keres magának egy biztonságosabbnak vélt helyet, továbbá megfigyelhető részükről egyfajta, védekezésben megnyilvánuló „militarizáció”. Példaként említette, hogy golyóálló üveggel szereltek fel zsidó intézményeket.

Kapcsolódó írásaink