Külföld

Dúsuló iráni urán, sűrűsödő fellegek

Peking szerint a Washington részéről alkalmazott nyomásgyakorlás a jelenlegi krízis forrása, az amerikai külügyminiszter újabb szankciókkal fenyegetőzött

Újabb szankciókat vezet be Irán ellen az Egyesült Államok, miközben Teherán átlépte az atomalku által megengedett urándúsítási szintet. Peking szerint Washington hibája a helyzet elmérgesedése.

Dúsuló iráni urán, sűrűsödő fellegek
Teherán jobban teszi, ha elővigyázatos – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak, Irán pedig állítja: nem akar atomfegyvert
Fotó: AFP/Saul Loeb

Megkezdte a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását hétfőn Teherán, az iráni külügyminisztérium pedig a 2015-ös atomalkuban vállalt más kötelezettségek hatvan napon belüli felfüggesztését is kilátásba helyezte, amennyiben a többhatalmi szerződést aláíró kormányok nem segítenek Iránnak kivédeni az amerikai szankciókat. Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes emlékez­tetett, hogy országa a szerződés megtartását támogatja, és hangsúlyozta, hogy a kötelezettségvállalásaik csökkentésére május óta tett intézkedések visszafordíthatók, ha kielégítik Irán igényeit.

A bejelentést az IRIB iráni állami televízióban megerősítette Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője is, hozzátéve, hogy a dúsítottság szintje nemsokára akár a 20 százalékot is elérheti. Ezzel Irán megsértette a szerződést, amely 3,67 százalékos sűrűséget engedélyez. Nukleáris fegyver készítéséhez 90 százalék szükséges, de szakemberek szerint 20 százalékról az már gyorsan elérhető. Kilátásba helyezték hétfőn azt is, hogy amennyiben nem születik megállapodás, Teherán egyebek közt visszaalakíthat egy nehézvizes reaktort, hogy képes legyen plutónium előállítására. A hétvégén a szóvivő már jelezte: atomlétesítményeik készen állnak arra, hogy bármilyen mennyiségű és bármilyen szinten dúsított uránt állítsanak elő, minden csak a kapott utasítások függvénye.

A síita ország többször hangsúlyozta, hogy nem akar atomfegyvert előállítani, az iráni vezetés ezt a többi közt azzal indokolta, hogy a nukleáris fegyvereket az iszlám tiltja, 2010-ben pedig Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah fatvával (vallásjogi rendelettel) is megerősítette Teherán erre vonatkozó álláspontját.
Az iráni bejelentés közvetlen előzménye, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap az iráni fenyegetőzésre hivatkozva újabb szankciók bevezetéséről beszélt a Twitteren. Teherán jobban teszi, ha elővigyázatos – mondta Donald Trump amerikai elnök New Jersey-ben újságíróknak.

A Washington részéről alkalmazott nyomásgyakorlás a jelenlegi iráni krízis forrása – jelentette ki hétfőn Keng Suang kínai külügyi szóvivő. „A zaklatás gyakorlata tumorként növekszik, amely az egész világon problémákat okoz” – hangsúlyozta. Peking arra szólította fel a megállapodásban részt vevő országokat, hogy alkalmazzanak mértékletességet, és az ENSZ bizottsága által biztosított mechanizmusokon keresztül, párbeszéd útján próbálják megoldani a helyzetet.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt, Oroszországot aggasztja a teheráni bejelentés, szeretné megőrizni az Iránnal kötött megállapodást, és a diplomáciai megoldás mellett száll síkra.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom