Külföld

A szaúdi csúcstechnológia sem tud elbánni a húszikkal

Impozáns haderővel és modern felszereléssel bír a hatalmas arab ország, mégsem képes tartós sikert felmutatni az elavult szovjet fegyverekkel harcoló jemeni lázadókkal szemben

Szaúd-Arábia haderejét a katonai szaklapok több mint százhetvenezer fősre teszik, légiereje az egyik legmodernebb és legnagyobb a térségben. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a hozzá képest „középkori” fegyverzettel bíró jemeni lázadókkal esztendők óta nem képes érdemben elbánni.

A szaúdi csúcstechnológia sem tud elbánni a húszikkal
Különleges erők gyakorlatozása Szaúd-Arábiában
Fotó: AFP/Fayez Nureldine

Jó eséllyel kijelenthető, hogy Szaúd-Arábia katonai vezetése nem tartja elfogadhatónak egy általános szárazföldi beavatkozás „árát”, így ezért nem kezdett nagyobb műveletekbe Jemenben a húszik ellen – mondta lapunknak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik, neve elhallgatását kérő oktatója. Mint forrásunk kifejtette, fontos látni, hogy bár a jemeni első pillantásra egy lokális konfliktusnak tűnik, valójában nagyhatalmak játszmája folyik a háttérben. Mint megtudtuk, Szaúd-Arábia hadereje alsó hangon százhetvenezer embert takar, ebből a szárazföldi haderő elérheti a hatvan-hetvenezret, ehhez ugyanennyi tengerészgyalogost kell még hozzászámítani. A harckocsik mennyisége az intenzív vásárlásoknak köszönhetően kétezer fölött jár, bár kérdés, hogy a régebbi típusokból mennyi lehet azonnal bevethető. Az olajállamnak a tankokon túl akad még nagyjából ezerötszáz-ezerhétszáz egyéb páncélozott eszköze. Ha gyártó ország szerint nézzük, akkor rengeteg a francia, amerikai, brit eredetű, de akadnak mutatóba orosz eszközök is.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Szaúd-Arábia papíron tekintélyes légierőt képes felmutatni – hangoztatta forrásunk. A több mint száz helikopter és csaknem kétszáz vadászgép impozáns szám, ám mint forrásunk nyomatékkal aláhúzta, figyelemre méltó, hogy bár a szaúdi légierő az egyik legmodernebb és legjobban felszerelt a térségben, mégsem képes tartós sikert felmutatni a hozzá képest nagyságrendekkel fejletlenebb fegyverekkel rendelkező jemeni húszikkal szemben. Még rosszabb az összehasonlítás, ha a felek rendelkezésére álló kommunikációs rendszereket nézzük – hangoztatta forrásunk. Míg ugyanis a szaúdiak a legújabb és legdrágább amerikai és nyugat-európai katonai rádiókat használják, és akár a műholdas adatátvitel is  rendelkezésükre áll, addig az aszóvölgyekben barlangokban, sátrakban megbújó húsziknak általában legfeljebb az egykori szovjet vagy a hetvenes-nyolcvanas években polgári célokra készített rövidhullámú eszközök jutnak. Igaz, főként Irán révén kapnak modern eszközöket, így például kínai eredetű, harci feladatra is alkalmas drónokat, föld-föld rakétákat, távol-keleti kézi rádiókat, aminek köszönhetően időnként egészen összehangolt támadásokat képesek indítani a jemeni központi kormány vagy azok szövetségesei, így a szaúdiak ellen – fogalmazott forrásunk. Hozzátette, szerinte Szaúd-Arábia egymagában nem lenne képes tartós sikert elérni Jemenben, pedig elképzelhetetlenül több anyagi és emberi forrás fölött rendelkezik, mint a húszik.