Külföld

Irán bekérette a brit nagykövetet

Irán bekérette a külügyminisztériumba a teheráni brit nagykövetet, miután csütörtökön a Gibraltári-szorosban „törvényellenesen megállítottak egy iráni kőolajszállító hajót” - közölte a teheráni külügyminisztérium.

Irán bekérette a brit nagykövetet
A szupertankert az Egyesült Államok kérésére állították meg a brit hatóságok
Fotó: news.sky.com

A Spanyolország déli csücskénél fekvő Gibraltár brit terület hatóságai átvizsgáltak és lefoglaltak egy tankhajót, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy a Damaszkusz ellen az Egyesült Államok kérésére bevezetett európai uniós szankciók ellenére nyersolajat szállít Szíriába - közölte korábban Spanyolország. Josep Borrell spanyol ügyvivő külügyminiszter közlése szerint a szupertankert az Egyesült Államok kérésére állították meg a brit hatóságok.

Irán és az Egyesült Államok között rendkívül feszült a viszony, amióta Donald Trump amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a 2015-ben Irán és hat nagyhatalom között megkötött szerződésből, amelyben Teherán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe korlátozza atomprogramját, és újból elrendelte az Irán elleni - elsősorban a kőolajexportot sújtó - büntetőintézkedéseket.

A brit tengerészeti kereskedelmi hivatal szerint a Grace 1 nevű olajszállító május 13-án hajózott ki az Egyesült Arab Emírségekből, a Perzsa(Arab)-öbölből kihajózva megkerülte Afrikát, ahelyett, hogy a Suezi-csatornán át haladt volna.

Az iráni külügyminisztérium bekérette a brit nagykövetet, hogy hogy tiltakozzanak a hajó „törvénytelen és elfogadhatatlan” lefoglalása ellen. A diplomáciai lépés semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy panamai zászló alatt hajózó és egy szingapúri cég által üzemeltetett hajó iráni tulajdonban van.

A Reuters brit hírügynökség által ellenőrzött hajózási adatok szerint az iráni kőolajat szállító tankhajó az iráni partoktól hajózott ki, bár az iratai szerint az olaj a szomszédos Irakból származik.

Az Európai Unió 2011 óta tiltja a kőolajszállítást Szíriának, de eddig egyetlen hajót sem foglaltak le a tengeren. Az Egyesült Államokkal ellentétben az EU nem alkalmaz súlyos szankciókat Iránnal szemben.

„Most első ízben történt, hogy az EU ennyire nyilvánosan és ennyire agresszíven lépett fel. feltételezem, hogy az Egyesült Államokkal is egyeztettek, mert NATO-tagok is érintettek voltak a műveletben” - közölte Matthew Oresman, a cégeknek szankciós kérdésekben tanácsadást végző Pillsbury Winthrop Shaw Pittman jogi cég partnere. A gibraltári kormány közölte, jó alapja van feltételezni, hogy a Grace 1 a szíriai Bánjász olajfinomítójába szállított nyersolajat. A finomítót birtokló jogi személy szerepel az unió Szíria elleni szankciós listáján - közölte Fabian Picardo gibraltári főminiszter. Hozzátette, hogy a gibraltári kikötői és rendvédelmi szervei is közreműködtek a brit királyi haditengerészettel a művelet végrehajtásában.

Madridban Josep Borrell újságíróknak azt mondta, hogy Spanyolország is segített a művelet végrehajtásában, mert a hajó lefoglalása a saját vizeinek tekintett területen történt.

„Megvizsgáljuk, mennyiben érinti ez a művelet Spanyolország szuverenitását” - mondta Borrell, akit a héten jelöltek az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tisztségére. A brit kormány közleményben üdvözölte a gibraltári hatóságok „határozott fellépését”.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányzata ellen a polgári személyek elleni folyamatos megtorlás miatt az EU által bevezetett szankciós listán 270 magán és 70 jogi személy szerepel. 

Kapcsolódó írásaink