Külföld

Viharokat kavar a Sea-Watch 3

Minél előbb kiutasítanák a migránsmentő hajó kapitányátOlaszországból, a német nőt szándékossággal vádolják

Tudatosan szorította félre a Sea-Watch 3 mentőhajó kapitánya az olasz pénzügyőrség egyik katonai hajóját a lampedusai kikötőben az illetékes ügyész szerint. Az őrizetbe vett német nőt hamarosan kiutasíthatják Olaszországból.

Viharokat kavar a Sea-Watch 3
Luigi Di Maio nem engedné újra kihajózni a német NGO hajóját
Fotó: AFP/Federico Scoppa

Nem kötelezték a körülmények arra a Sea-Watch 3 civil mentőhajó kapitányát, hogy az olasz hatóságok tiltása ellenére Lampedusa kikötőjébe behajtson – jelentette ki hétfő esti sajtótájékoztatóján Luigi Patronaggio a szicíliai Agrigento ügyésze az MTI közlése szerint. A német állampolgárságú kapitány, Carola Rachete korábban a hajó fedélzetén kialakult rossz körülményekkel igazolta, hogy a hajóval behajtott Lampedusa kikötőjébe, áttörve az olasz hatóságok hajóblokádját.A manőver során majdnem nekihajtott az olasz pénzügyőrség egyik katonai hajójának.

Patronaggio úgy véli, hogy a Sea-Watch 3 migránsokkal a fedélzetén szándékosan és tudatosan szorította félre az olasz katonai hajót. Az ügyészség a szombaton őrizetbe vett kapitány eltávolítását kérte Lampedusa és Agrigento térségéből, ami azt jelentheti, hogy a nőt minél előbb kiutasítják Olaszországból.A nyomozás során megvizsgálják a mentési művelet részleteit, különösen azt, hogy a civil hajó kapcsolatot létesített-e az embercsempészekkel.

Rachete ellen többek között illegális bevándorlás elősegítése, valamint olasz katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás miatt indul vizsgálat. A 31 éves kapitány esetleges letartóztatásáról a napokban dönthet a bíróság.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője közleményében azt írta, egyetért az ügyésszel: „a német bűnözőt le kell tartóztatni”. Később hangsúlyozta, hogy a kapitányt ki kell utasítani Olaszországból.

Luigi Di Maio a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke hangsúlyozta, ha egy hajó olasz vizeken nem engedelmeskedik a pénzügyőrség vagy fegyveres erők utasításának, le kell foglalni és ezt nem szabad ismét szabadon elengedni.

A Der Spiegel egyébként kedden úgy értesült, hogy Németország befogad több mint egy tucat embert a Lampedusára érkezett menedékkérők közül. Az újság úgy tudja, hogy Franciaország, Finnország, Portugália és Luxemburg is jelezte, hogy készen áll befogadni migránsokat.

Németországban tegnap életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész a wiesbadeni tartományi bíróságon arra az iraki férfira, akit azzal vádolnak, hogy tavaly megerőszakolt és meggyilkolt egy 14 éves német lányt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom