Külföld

Az EU aggódik Irán fokozott urándúsítása miatt

Mélységes aggodalmát fejezte ki az Európai Unió amiatt, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészlete meghaladta a 2015-ös többhatalmi atomalkuban megszabott 300 kilogrammos felső határt.

Az EU aggódik Irán fokozott urándúsítása miatt
A megengedett 300 kilogramm fölé növelte dúsított uránkészletét Irán
Fotó: AFP/Behrouz Mehri

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve a brit, a francia és a német külügyminiszter sajnálatának adott hangot Teherán lépésével kapcsolatban, és kiemelte, vállalásaik betartásának előfeltétele, hogy az iszlám köztársaság is maradéktalanul eleget tegyen kötelezettségeinek. „Felszólítjuk Iránt ezen intézkedés visszafordítására, illetve arra, hogy tartózkodjon a nukleáris megállapodást aláásó lépésektől” - írták.

Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősítette, hogy Irán dúsított uránkészlete meghaladta az engedélyezett mennyiséget.

Róháni: Irán a szükséges mértékben növeli az urándúsítást

Haszan Roháni iráni elnök szerdán erre úgy reagált: Irán a szükséges mértékben növeli az urándúsítás szintjét az atomalkuban megszabott 3,67 százalék fölött július 7. után - jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szerdán. Ha a nagyhatalmakkal aláírt megállapodás többi részese nem teljesíti ígéretet, az Arakban működő atomreaktorban július 7. után visszaállítják a korábbi tevékenység szintjét - tette hozzá az iráni államfő.

A 2015-ben Bécsben Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) és Németország által aláírt megállapodásban Teherán vállalta, hogy a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók feloldása fejében nem törekszik atombomba beszerzésére, korlátozza atomprogramját és hozzájárul a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség helyszíni ellenőrzéseihez. Donald Trump amerikai elnök tavaly kiléptette országát az egyezményből, és újból bevezette a büntetőintézkedéseket Irán ellen. 

Kapcsolódó írásaink