Külföld

Médianéző: A V4-ek megkerülhetetlen tényezővé váltak az unióban

A Médianéző igazgatója szerint az Európai Unió (EU) tisztújítási folyamata azt bizonyítja, hogy a visegrádi négyek (V4 - Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) megkerülhetetlen tényezővé váltak a közösségben.

Boros Bánk Levente kedden telefonon azt mondta az MTI-nek: úgy tűnik, a visegrádi államok összefogva képesek voltak megakadályozni, hogy az érdekeiknek nem megfelelő, az akaratukkal ellentétes jelöltet válasszanak meg az Európai Bizottság (EB) élére.

Ez az EU keleti bővítése óta a legnagyobb regionális siker a V4-ek szempontjából, és azt bizonyítja, hogy a visegrádi országok megkerülhetetlen tényezővé váltak az unióban, mert már nem elszenvedői a nagy nyugati államok döntéseinek, hanem alakítói az EU-s folyamatoknak - vélekedett.

Ez az első olyan tényleges uniós tisztújítás, amelynek során a visegrádi négyek nem tudomásul vették a nagy államok jelöléseit, hanem saját maguk is befolyásolják a döntéseket, hogy kik kerüljenek és kik ne a legfontosabb vezetői pozíciókba az EU-ban - nyilatkozta a Médianéző igazgatója.

Azt mondta: úgy tudják, hogy Ursula von der Leyen német védelmi miniszter lesz az EB elnöke, „de még bármi történhet”.

Azt „lassan kizárhatjuk”, hogy Manfred Weber vagy Frans Timmermans tölti majd be a posztot - jelentette ki Boros Bánk Levente.

Megjegyezte, hogy a két jelöltet nem támogatták a V4-ek, így Orbán Viktor magyar miniszterelnök sem. Önmagában politikai siker, hogy „hiába próbálták egyébként egy vesztes választás után a nyugat-európai balliberális erők a saját jelöltjüket áterőltetni”, ezt megakadályozták a közép-európai országok - közölte a Médianéző igazgatója.