Külföld

Az olasz bíróság szabadlábra helyezte a Sea-Watch 3 kapitányát

Szabadlábra helyezte Carola Racketét, a civilhajó Sea-Watch 3 kapitányát az illetékes olasz bíró kedd este. Matteo Salvini olasz belügyminiszter a német aktivista kiutasítását rendelte el.

Az olasz bíróság szabadlábra helyezte a Sea-Watch 3 kapitányát
Szabadlábra helyezte Carola Rachetét, a civilhajó Sea-Watch 3 kapitányát az illetékes olasz bíró kedd este
Fotó: AFP

A szicíliai Agrigento vizsgálóbírója, Alessandra Vella nem hagyta jóvá a szombat hajnalban őrizetbe vett Carola Rackete letartóztatását. Szerinte a kapitány a kötelességét teljesítette. Elvetette azt is, hogy a Sea-Watch 3 kapitánya ellenállást tanúsított volna egy olasz katonai hajóval szemben, ahogyan ezt korábban az ügyészség megállapította. 

Matteo Salvini „szégyennek, abszurdnak, horrornak” nevezte, hogy az olasz bíróság számára az olasz törvények megszegése, az olasz pénzügyőrség hajójának való nekihajtás nem elegendő a kapitány börtönbe küldéséhez. „Majdnem megölt öt olasz katonát! Még mi kell ahhoz, hogy börtönbe kerüljön?” - kérdezte a Liga kormánypárt vezetője a közösségi oldalán közzétett videóban. Salvini kijelentette, hogy az illetékes bíró politikai döntést hozott. 

Az olasz belügyminiszter hozzátette, a bíró helyett ő fog cselekedni, és kiutasítja Carol Racketét, mivel a „bűnöző” kapitány veszélyt jelent az olasz nemzetbiztonságra. Matteo Salvini megjegyezte, hogy Németországban nem lennének ennyire toleránsak egy olasszal, aki német rendőrök életére tör. 

„Olaszország felemelte a fejét: büszkén védjük országunkat, és büszkék vagyunk arra, hogy különbözünk más kis európai vezetőcskéktől, akik azt hiszik, gyarmatországként kezelhetnek bennünket. Ez az idő véget ért” - írta egy másik közleményében Matteo Salvini. Hozzátette, mostantól még határozottabban tesz az olaszországi határok védelme érdekében. 

A 31 éves német állampolgár kiutasítását már a római belügyminisztérium is bejelentette. Ez előtt azonban Agrigento ügyészsége ismételten meg akarja hallgatni a Sea-Watch 3 kapitányát, aki ellen - külön eljárásban - illegális migráció elősegítése miatt is vizsgálat indult. 

Luigi Patronaggio agrigentói ügyész a kapitány őrizetbe vételekor úgy nyilatkozott, a német civilszervezet holland felségjelzésű hajójának kapitánya „tudatosan és szándékosan” hajtott neki a Sea-Watch 3 kikötését tiltó olasz pénzügyőrség hajójának. 

Az ügyész szerint a civilhajó nem volt kényszerhelyzetben, ami a Lampedusa szigetén való kikötést indokolta. A vizsgálóbíró ezzel szemben úgy vélte, hogy az olasz pénzügyőrség hajója nem számít katonai vízi járműnek, és a kapitány szükséghelyzetben cselekedett. 

A lefoglalt Sea-Watch 3 hajót kedden Licata szigetére szállították át. A civilszervezet bejelentette, hogy máris újabb hajót kíván küldeni a Líbiából induló migránsok segítésére. A Sea-Watch kifejtette, hogy egymillió eurót különített el Carola Rackete jogi védelmére. 

Ezzel egy időben a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet is egy újabb hajót indított Líbia irányába, miután egy korábban Olaszországba migránsokkal érkezett hajóját, a Mare Joniót az olasz hatóságok lefoglalták.
 

Kapcsolódó írásaink