Külföld

Valószínűleg terrortámadás volt a márciusi utrechti lövöldözés

Erős a gyanú, hogy a négy halálos áldozatot követelő márciusi utrechti lövöldözés elkövetőjének terrorista indítéka volt - közölte a holland ügyészség hétfőn.

Valószínűleg terrortámadás volt a márciusi utrechti lövöldözés
Gökmen Tanis, a lövöldözés elkövetője
Fotó: MH

Az előzetes bírósági meghallgatáson a vádhatóság bemutatott egy kézzel írott levelet, amelyet a feltételezett tettes, a 37 éves Gökmen Tanis menekülésre használt autójában találtak. 

„A vallásomért teszem. Muszlimokat gyilkoltok, el akarjátok tőlünk venni a vallásunkat, de nem fog sikerülni. Allah hatalmas” - írta.

Tanis, aki korábban beismerte a bűncselekményt, nem volt hajlandó felállni, és visszautasította az ügyvédi képviseletet, mondván, „nem demokrata, nem ismeri el a törvényszéket”. „A hitemért teszem ezt” - fogalmazott a vádlott, akit sajtóhírek szerint pszichológiai vizsgálatnak vetnek alá a következő, szeptember 23-ai meghallgatása előtt.

Ügyészségi tájékoztatás szerint Gökmen Tanis már korábban is a rendőrség látókörébe került egyéb ügyek, például szexuális erőszak miatt, de nem tartották nyilván szélsőséges iszlamistaként az illetékes szolgálatok.

A törökországi születésű férfit március 18-án vették őrizetbe, miután a nyomozók szerint aznap több embert agyonlőtt egy tömött villamoson Utrecht belvárosában. A merényletben négy ember életét vesztette, illetve többen megsebesültek.
 

Kapcsolódó írásaink