Külföld

Sokan meghaltak egy kabuli pokolgépes merényletben

Sokan megsebesültek és valószínűleg többen meg is haltak Kabulban hétfőn elkövetett pokolgépes merényletben - jelentette egy helyi televízió. Az áldozatok és a sérültek pontos számáról eltérő adatok jelentek meg az egyes sajtóorgánumokban.

Sokan meghaltak egy kabuli pokolgépes merényletben
Mentők a robbantás helyszínén
Fotó: AFP/STR

A merénylet Kabul diplomáciai negyedében történt. A robbantás helyszínétől nem messze található az afgán nemzetvédelmi minisztérium egyik épülete. A környéket a hatóságok lezárták.

A robbantás elkövetőjeként a tálib lázadók jelentkeztek, a  harcok hatósági beszámolók szerint jelenleg is zajlanak a merénylők és a biztonsági erők között a minisztérium egyik épületében.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid mikroblog-bejegyzésben osztotta meg a radikális mozgalom közleményét, amely hangsúlyozza, hogy a robbanóanyaggal megrakott teherautó célpontjai a minisztériumban dolgozó kormánytisztviselők és katonák voltak.  A Reuters szerint legalább három fegyveres támadó jutott be az épületbe. A belügyminisztérium azt közölte, hogy közülük kettővel végeztek a biztonsági erők.

 A Pazsvok afgán hírügynökség szerint a nagy erejű robbanás sebesültjeinek nagy része civil. A hírügynökség az afgán oktatásügyi minisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy csaknem ötven gyerek is a sebesültek között van. Többen megsebesültek a védelmi minisztérium irodái mellett található afgán futballszövetség dolgozói közül is.

 Váhidullah Majar, az afgán közegészségügyi minisztérium szóvivője szintén megerősítette, hogy több tucat sebesültet vittek kórházba.

Hírforrások eltérő adatokat közölnek a halottak számáról: az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a helyszínen lévő tudósítójukra hivatkozva tíz halottról számolt be, a Hszinhua kínai hírügynökség szerint azonban ez a szám már meghaladta a harmincat. Több hírügynökség viszont egyáltalán nem írt halottakról. Az afgán belügyminisztérium egyelőre csupán a sebesültek nagy számát erősítette meg.

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő azt közölte, hogy a területet, ahol a védelmi minisztérium mellett több diplomáciai kirendeltség és üzletközpont is található, a rendőrség különleges egységei lezárták. Korábban több afgán médium helyszíni beszámolókra hivatkozva több robbanásról adott hírt.

Az utóbbi hónapokban a tálibok, akik 2003 óta harcolnak a kabuli kormány ellen, több merényletet követtek el az afgán fővárosban.