Külföld

Orbán Viktor: Soros emberéből akarnak bizottsági elnököt csinálni

Orbán Viktor szerint Frans Timmermans elutasítására már az is elég indok, hogy Soros György embere, de a V4-ek azért sem támogatják a bizottsági elnöki jelölését, mert ő „egy ideológiai harcos és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot”.

Orbán Viktor: Soros emberéből akarnak bizottsági elnököt csinálni
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs után
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök a V4NA nemzetközi hírügynökségnek nyilatkozott a rendkívüli uniós csúcs után, amit egyébként krimiszerűnek nevezett. Elmondása szerint a küzdelem arról szól, hogy néhány európai vezető - többek között Timmermans és Manfred Weber - elhatározta, hogy a következő öt évben az Európai Bizottságot olyan embernek kell vezetnie, aki a Soros-féle NGO-hálózatnak és a liberális demokráciának a megingathatatlan képviselője.

Intenzív egyeztetéseket folytat Orbán Viktor Brüsszelben, az Európai Tanács keddi munkakezdése előtt - tudatta kedden délután Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
A keddi ülést eredetileg délelőtt 11 órára hívták össze, de délután háromig még nem kezdődött el.
Orbán Viktor tegnap este óta folyamatosan tárgyal az EU vezetőivel és a tanácsban helyet foglaló állam- és kormányfőkkel. Mások mellett Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, Emmanuel Macron francia államfővel, Giuseppe Conte olasz, Bojko Boriszov bolgár, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel beszélt - mondta Havasi Bertalan.
Hozzátette: a visegrádi partnerországok, Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökeivel folyamatos kapcsolatban áll Orbán Viktor, tegnap este óta több ízben személyesen egyeztettek egymással, de telefonon is „forró dróton” vannak.

„Erre találtak egy igazi harcost, Timmermans egy jó harcos – ellenfélnek sem megvetendő, én respektálom ezért – aki ideológiai harcos, aki semmilyen másságot nem fogad el, a sajátjától és a liberális demokráciától eltérő semmilyen nézetet nem tolerál, és rá akarja erőszakolni a saját felfogását minden uniós tagállamra” - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy ha ez a csoport el tudja foglalni a Bizottság elnöki székét, akkor attól kezdve hosszú éveken keresztül a Soros-féle NGO-kat fogják finanszírozni és ezzel megpróbálják majd átalakítani a közép-európai társadalmakat is, különösen a migráció kérdésében.

„Tehát a Soros-féle NGO-k több évre szóló, nagy összegű pénzzel való támogatásának kérdése itt a kulcskérdés. Ez mindennek a meghatározó háttérfolyamata. Ezt a folyamatot többen is meg akarjuk állítani” - magyarázta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Magyarország mellett ez az Európai Néppárt (EPP) és V4-ek is meg akarják állítani.

A magyar kormányfő elárulta, a néppárt két döntést is hozott vasárnap. Az egyik, hogy Frans Timmermans semmiképpen nem lehet a Bizottság elnöke, a másik pedig az, hogy a néppártnak kell adnia a Bizottság elnökét akkor is, ha ez azt jelenti, hogy Manfred Weber nem lehet az Európai Parlament elnöke - az EPP két pozíciót ugyanis nem kaphat meg, és Orbán szerint a Bizottságot kell választani.

A miniszterelnök kritizálta Angela Merkelt, amiért szembement a néppárt döntésével és mindenképpen Timmermansnak adná a bizottsági elnöki pozíciót. Kiemelte, hogy mindenki Merkel ellen szavazott, saját magán és a luxemburgi Frank Engelen kívül.

Azt értékelte a legsúlyosabbnak, hogy az Európai Néppárt legnagyobb pártjának kancellárja visszautasította az Európai Néppárt testületi döntését, és egy teljesen külön forgatókönyv szerint dolgozik.

Objektum doboz

Orbán Viktor kiemelte, Olaszország, a V4-ek és az Európai Néppárt döntése mellett kitartó néppárti miniszterelnökök viszont egységesen szembefordultak ezzel a „merkeli magatartással”, és megakadályozták, hogy Timmermansból bizottsági elnököt csináljanak.

„Miután kiderült, hogy nincs meg a szükséges többség, hogy Timmermansból, tehát Soros emberéből bizottsági elnök legyen, felfüggesztették az ülést. Most mindenki ül, spekulál és egyezkedik, és várja a holnapi folytatást” – értékelt a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy azért utasították el Timmermanst, azon kívül, hogy Soros embere, mert „ő egy ideológiai harcos, és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot”.

Helyette egy olyan jelöltet szeretnének, „aki a kelet-nyugat együttműködés, a hídépítés és a kompromisszumépítés mestere”. Hozzátette, ez nem egyszerű, „mert – mióta 30 éve itt forgolódok az európai politikában – először látok olyat, hogy az Európai Néppárt legnagyobb pártja és legnagyobb kormányának a feje, a német kancellár nyíltan szembemegy az Európai Néppárt demokratikus testületi döntésével”.

Orbán Viktor elárulta, hogy egész este és éjszaka dolgozni fognak, és szerinte reggelre lesz egy kompromisszumos javaslat, ami mindenkinek kielégítheti az igényeit.

A V4-ekről úgy nyilatkozott, hogy szerinte egy fantasztikus bravúrt hajtottak végre, mert bár a négy ország vezetője négy különböző pártcsaládnak a tagja, és mind a négy politikai csoport egymással vitában állt, a visegrádi négyek végig egységesek tudtak maradni.

Kapcsolódó írásaink