Külföld

Trump: Nagy nap ez a világ számára

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. Ezt követően Trump, elsőként az amerikai elnökök közül, észak-koreai területre lépett. 

Trump: Nagy nap ez a világ számára
A két elnök a demilitarizált zónában
Fotó: AFP

 "Nagy nap ez a világ számára. Azt jelenti, hogy véget vetünk a múltbeli ellenségeskedésnek, és megpróbálunk új jövőt teremteni" - jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak. Arra a kérdésre, meghívja-e Kim Dzsong Unt a Fehér Házba, azt felelte: "Akár azonnal".

Az észak-koreai vezető újságíróknak  reményét fejezte ki,  hogy Trump átlépése észak-koreai területre - amelyet bátor lépésnek nevezett - javítani fogja a két ország kapcsolatát: "Magyunk mögött hagyjuk a múltat és a jövőt építjük". Hozzátette azt is, megtiszteltetésnek venné, ha Trump ellátogatna Phenjanba.

Maga Trump a "történelmi sétán" nagyszerű barátságnak nevezte a közte és Kim Dzsong Un között lévő kapcsolatot.
A két vezető a kézfogás után az övezet dél-koreai oldalán zárt ajtók mögött is  megbeszélést folytatott egymással.

Az amerikai elnök a hónap folyamán korábban már bejelentette, hogy levelet kapott Kim Dzsong Untól, aminek a tartalmát "csodálatosnak" és "meleg hangúnak" nevezte, bár a részleteiről nem számolt be. Ugyanekkor kifejtette: arra számít, "valami pozitív" dolog történik majd Washington és Phenjan viszonyában. A két ország kapcsolatát "nagyszerűnek" minősítette.

Objektum doboz

Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat
Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat - jelentette be Donald Trump  nem sokkal az után, hogy találkozott Kim Dzsong Unnal.

Trump a Kim Dzsong Unnal zárt ajtók mögött folytatott csaknem egy órás találkozója után újságíróknak hozzátette, reméli, hogy a felek átfogó megoldásra jutnak a kérdésben. 
"Nem az számít, mennyi idő alatt csináljuk, csak az, hogy jól csináljuk - szögezte le az amerikai elnök.

A dél-koreai elnök elkísérte Trumpot a demilitarizált övezetbe

Az amerikai elnök a találkozót megelőzően a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben újságíróknak elmondta, hatalmas előrelépés történt az amerikai-észak-koreai kapcsolatokban tavaly óta, egyúttal bírálta a sajtót, mert szerinte a média nem méltányolja kellőképpen a szerepét e kapcsolatok javulásában, illetve azért is, mert nem szólt kellő elismeréssel az Észak-Koreában történt változásokról. „Az egy nagyon más hely” - tette hozzá Észak-Koreára utalva.
Trump találkozott a demilitarizált övezetben állomásozó amerikai katonákkal is, akiket teljes támogatásáról biztosított.

Az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai csúcstalálkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel, Mun Dzse Innek, akivel a hírügynökségek szerint a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok mellett érintették az észak-koreai nukleáris leszerelés kérdését is.

A Fehér Ház közleménye szerint a panmindzsoni találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki mikroblog-bejegyzésében azt is közölte, hogy már rég szerette volna felkeresni demilitarizált övezetet. A tervezett találkozóval kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással, mindazonáltal azt is hozzátette, hogy „egy kézfogás nagyon sokat jelenthet”. 

Mun Dzse In - aki elkísérte Trumpot az övezetbe - a találkozót, amelyre értesülései szerint Trump kezdeményezésére került sor, történelmi eseménynek nevezte. Hozzátette, reméli, hogy Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, amelyik békét teremtett a két Korea között.
Trumppal közös sajtótájékoztatóján Mun azt is leszögezte, hogy ő és Kim Dzsong Un később fognak tárgyalni egymással: „a vasárnapi találkozó központjában Washington és Phenjan közti áll” - magyarázta.
Ugyanekkor Trump azt is hozzáfűzte, hogy a maga részéről „nem sieti el” Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra is, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait. 

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.
 

Kapcsolódó írásaink