Külföld

Orbán: Történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásával Timmermans lenne az EB elnöke

 Súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásukkal Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság (EB) elnöke - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Joseph Daulnak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének írt vasárnapi levelében.

Orbán: Történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásával Timmermans lenne az EB elnöke
Orbán Viktor miniszterelnök (b) Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztet Brüsszelben, a Tanács székházában a rendkívüli EU-csúcsértekezletet megelőzően
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar kormányfő levelében közölte: tisztában van azzal, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve és ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az EPP politikájára. Azonban a „jelenlegi helyzet súlyossága” miatt arról tájékoztatta a Néppárt elnökét, hogy a német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról, és ezt terjesztik be vasárnap az Európai Tanácsnak. A megállapodás értelmében (melynek több eleme is van) Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke - írta a kormányfő abban a levélben, amelyet a Politico tett közzé.

Emmanuel Macron francia elnökkel , valamint Angela Merkel német kancellárral is találkozott Orbán Viktor a visegrádi négyek kormányfőinek társaságában a brüsszeli EU-csúcson vasárnap.
Orbán Viktor mellett Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök vett részt a találkozókon.

Orbán Viktor szerint ha az EPP támogatná ezt a megállapodást, azzal súlyos, sőt történelmi hibát követne el, mert egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt. Ez a kormányfő szerint egyrészt megalázó lenne, másrészt teljes mértékben aláásná a néppárt tekintélyét és a méltóságát a nemzetközi politika világában, harmadrészt pedig a saját szavazói szemében is „komoly csapást jelentene” az Európai Néppárt tekintélyére.

Orbán Viktor levelében úgy fogalmazott: ez „saját magunk megsemmisítéséhez vezet” ezért levelében arra kérte a néppárt elnökét, hogy tegyen meg minden erőfeszítést egy ilyen vereség elkerülése érdekében.

A magyar miniszterelnök arról is tájékoztatta Joseph Dault, hogy „hasonló szellemben és üzenet közvetítésével” egyeztet majd az Európai Néppárt családjának többi miniszterelnökével a témában.

Origo: Soros embere tör az EB élére

Soros György közvetlen emberét pozícióba tolva próbálja meg minden eddiginél magasabb szintre emelni befolyását Európa ügyeiben - írta vasárnap az Origo, amelynek brüsszeli értesülései szerint a „brüsszeli elit” azzal az „elvtelen kompromisszummal” próbálkozik, hogy  Timmermanst az EB, a néppárti Manfred Webert pedig a sokkal súlytalanabb Európai Parlament (EP) elnökének teszik meg. 
Az EB elnöki tisztségére sokáig befutónak hitt Manfred Weber körül „elfogyott a levegő”, és az Európai Néppárt „belemenne abba az elvtelen alkuba”, miszerint a meggyengült Weber helyett legnagyobb riválisát, a szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst támogatná, cserébe a politikai értelemben súlytalanabb EU-s parlamenti elnöki posztért.
Az Origo szerint ez a terv három ok miatt is akadályokba ütközhet. Egyrészt azért, mert a V4-ek továbbra is egységesen ellenállnak „a füstös szobákban hozott háttéralkunak”. Emellett az angolok és az olaszok is fenntartásokkal fogadják a javaslatot, valamint a lap információja szerint nem támogatja Timmermans jelölését Donald Tusk sem.

A holland politikus elutasítottsága elsősorban oda vezethető vissza, hogy Soros György érdekeit képviseli. Timmermans bizottsági elnökké választásával az Origo szerint szintet ugrana Soros, mert nem kevesebb történne, minthogy közvetlen emberén keresztül diktálna, és érvényesítené gazdasági-politikai befolyását az új ciklusban. Ezzel soha nem látott mértékben fonódna össze Sorossal az Európai Unió.

Kapcsolódó írásaink