Külföld

Az Európa Tanács biztosa az igazságügyi reformok miatt bírálta Lengyelországot

Az igazságügyi reformok vitatott elemei miatt bírálta Lengyelországot pénteki jelentésében az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, úgy vélve, hogy ezek alapvetően megváltoztatták a bírói rendszer egészét.

Az Európa Tanács biztosa az igazságügyi reformok miatt bírálta Lengyelországot
Mijatovic szerint Lengyelország nem tett eleget az Európa Tanács korábbi ajánlásainak sem
Fotó: mh

„Ezen reformok jelentős kihatással vannak a lengyel igazságügyi rendszer gyakorlatilag minden egyes elemének működésére és a függetlenségére, alapjában érintik az alkotmánybíróságot, az országos igazságszolgáltatási tanácsot, a legfelsőbb bíróságot, a törvényszékeket, a bírákat és az ügyészséget” - közölte Dunja Mijatovic.

Hangsúlyozta, hogy az alkotmánybíróság függetlensége és hitelessége súlyos csorbát szenvedett, a legfelsőbb bíróság és az ombudsman ezért már nem is nagyon nyújt be alkotmányjogi panaszokat a testülethez. Egyúttal mélységes sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Varsó máig nem oldotta meg a korábbi parlament által jelölt alkotmánybírák kinevezésének problémáját.

Kitért az abortusztörvények tervezett szigorítására is, leszögezve, hogy hatékony hozzáférést kellene biztosítani a terhesség megszakításához a nők számára, ennek hiánya valós és súlyos egészségügyi kockázatot jelenthet.

Mijatovic rámutatott, hogy Lengyelország nem tett eleget az Európa Tanács korábbi ajánlásainak sem. A lengyel kormány mindeddig azt hangoztatta, hogy a szóban forgó törvények megfelelnek az európai sztenderdeknek.

A 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet biztosa még márciusban Lengyelországba látogatott, ahol egyebek mellett az igazságszolgáltatási rendszert vizsgálta. Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt főként amiatt, hogy - a bírálók szerint - csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Kapcsolódó írásaink