Külföld

A V4-harccsoport krakkói parancsnoksága vette át az ügyeletet

A visegrádi országcsoport (V4) országai, valamint Horvátország katonáiból álló európai harccsoport krakkói parancsnoksága átvette pénteken a rotációs ügyeletet, mely során július elejétől az év végéig készültségi feladatokat lát el az Európai Unió (EU) számára.

A V4-harccsoport krakkói parancsnoksága vette át az ügyeletet
A feltételezett műveletek humanitárius jellegűek
Fotó: Twitter / @mblaszczak

Az ebből az alkalmából rendezett ünnepségen Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter aláhúzta: a V4 országait közös történelmi tapasztalat, valamint a prioritásként kezelt védelmi témákhoz való közös hozzáállás köti össze.

Az EU harccsoportjainak egyikeként működő, több mint 3 ezer fős visegrádi egységet 2015-ben alapították. Első rotációs ügyeletét a krakkói parancsnokság 2016 első félévében teljesítette, most másodszor állítják készenlétbe.

Krakkóban állandóan a parancsnokság törzsét alkotó lengyel tisztek tartózkodnak, a folyamatos készültségben maradó többi tiszt szükség esetén rövid időn belül érkezik Lengyelországba.

A 2004 óta létesülő uniós harccsoportokat - köztük a franciát, a britet, az olaszt - felváltva állítják készenléti állapotba, amelynek során az egységek 10 nap alatt képesek az esetleg válságosnak minősített, Brüsszeltől 6 ezer kilométerig terjedő körzetekben való bevetésre. A feltételezett műveletek humanitárius jellegűek. A csoportokat eddig nem vetették be.

Kapcsolódó írásaink

Egységet mutatnak a V4-ek Brüsszelnek

ĀTapasztalt, felkészült, a közép-európai népeket tisztelő jelölteket támogatnak a visegrádi kormányfők az uniós csúcspozíciókra, erről egyeztek meg Budapesten