Külföld

Sajátságos összefonódások Vásárhelyen

A gőzerővel románosított orvosi és gyógyszerészeti egyetemen dolgozó, titkosszolgálati múlttal bíró rektori tanácsadó felesége egy magyar multi regionális vezetője

A marosvásárhelyi orvosi egyetem körüli káosz egy magyar gyógyszeripari szállal is gazdagodott, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint az ilyen cégek kiemelt célpontjai az ipari kémkedésnek.

Sajátságos összefonódások Vásárhelyen
Bukarest régóta támadja a marosvásárhelyi magyar orvosképzést
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Érdekes szálra bukkantunk az immár Emil Palade nevét viselő marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem körüli hercehurca kapcsán. Egyik forrásunk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a korábbi lapszámunkban már megemlített Ovidiu Chelărescu – a korábban a Securitate utódszervezeténél, az SRI-nél felelős beosztásban dolgozó, hamis jelentési botrányba keveredett figura, aki jelenleg Leonard Azamfirei rektor hivatalos tanácsadója – felesége, Dana Chelărescu a Richter Gedeon romániai vállalatának vezérigazgatója. Ezt a kapcsolatot később több, egymástól független forrásunk is megerősítette, a tanácsadó a köztisztviselőkre is vonatkozó hatályos jogszabályokkal ellentétben nem töltötte fel vagyonnyilatkozatát az előírt felületekre, és mind ő, mind felesége viszonylag kevés digitális nyomot hagyott maga után.

A Richter Gedeon viszont többségében magyar részvényesek tulajdonában van, a magyar állam pedig nemcsak stratégiai partnere, de negyedrészben tulajdonosa is a vállalatnak, ami új megvilágításba helyezi a tényt, hogy a romániai leányvállalat legfelső vezetőjének férje vaskos román titkosszolgamúlttal bír, és jelenleg annak a (plagizálás miatt jogerősen megbüntetett) rektornak a tanácsadója, aki a románosítás egyik éllovasa a csak magyarok számára alapított egykori MOGYE-n.

Az üzleti hírszerzésnek mindig kiemelt célpontjai a gyógyszeripari cégek – mondta lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő –, a gyógyszeripari fejlesztések ugyanis költség- és időigényes beruházások, a piacon pedig az jut haszonhoz, aki először lép, ezért a gyógyszeripari cégek fokozottan szokták védeni a titkaikat. Természetesen, fűzte hozzá, a kapcsolatok és a módszerek egy volt SRI-snél adottak, ami mindig kockázati tényező, mérlegelni kell, hogy a házastárs ilyen esetekben mennyire fér hozzá érzékeny adatokhoz.

A Richter Gedeon érdeklődő levelünkre annyit válaszolt, hogy elégedettek Dana Chelărescu munkájával, a vezető tisztségviselők kiválasztásánál pedig gazdasági összeférhetetlenséget szoktak vizsgálni.

Mindemellett a korrektség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy Dana Chelărescu csaknem két évtizede dolgozik a Richter Gedeonnál, Horváth szerint a vállalat nem lehet annyira naiv, hogy ne világítsa át alaposan munkavállalóit, a profi üzleti hírszerzés pedig inkább a kevésbé nyilvánvaló kapcsolatokat szereti beszervezni. Ha így van, akkor az ügy inkább szimbolikus jellegű.

Összekovácsolta a magyarokat a sírkertért való közös kiállás
 

Sepsiszentgyörgyön tartják ma az Úz-völgyi katonai temető erőszakos románosítása elleni újabb tüntetést az erdélyi magyarok. A múlt héten Csíkszeredában szervezett hasonló megmozdulást az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), amelyen az eső ellenére több száz fős tömeg vett részt. Ezt követően összefogtak a magyar pártok és szervezetek, az EMNP mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az MPP és az RMDSZ is csatlakozott a ma esti eseményhez. Emlékezetes, a temető, amelyben döntően az első világháborúban elesett osztrák–magyar, emellett német és orosz katonák sírjai találhatók. Erőszakos románosításába kezdett a szomszédos román falu, Dormánfalva polgármestere, holott a temető hivatalosan Csíkszentmihályhoz tartozott. A településvezető ötven kamusírt alakíttatott ki „ismeretlen román katonáknak” miskolci honvédek még fel nem tárt sírján, kőkereszteket állíttatott nekik és emlékművet. Az ügyben fellépő magyarokat pedig ezrével odabuszoztatott, vandál nacionalista huligánokkal terrorizálták. A román szakhatóság – amely eddig ignorálta a magyar megkereséseket – egyeztetésre hívta a Honvédelmi Minisztérium szakhatóságát Bukarestbe. A háttérben megindult a papíron is a románosítás: Úz-völgyét áttelekkönyvezték Dormánfalvához, a kulturális tárca pedig műemlékké nyilvánította a román kamusírköveket. Az Úz-völgyi eseményeket egyébként Strasbourgban is ismertették: Benkő Erika háromszéki RMDSZ-es képviselő kedden az Európa Tanács szakbizottsági ülésén beszélt az ügyről.
(VZ)

Röviden
 

Kivette a román kormány a magyaroknak kedvező részt az új, véglegesített közigazgatási kódexből – derült ki a kedden elfogadott jogszabály szövegéből. Az RMDSZ-nek korábban több, főleg nyelvhasználatra vonatkozó kisebbségvédelmi pontot sikerült elfogadtatnia az eredeti szövegben, a végleges – és sürgősségi rendelettel elfogadott – változatból ezeket kivették. Cseke Attila frakcióvezető szerint az így elfogadott törvénykönyv évtizedekkel korábbi állapotba vetette vissza Romániát, amely szavakban saját, „modellértékű” kisebbségpolitikáját hangoztatja. Elveszik számos, korábban megszerzett jog, például azon nyomban levehetőek a kétnyelvű táblák egy településen, ha a népszámláláskor az ott élő kisebbség aránya húsz százalék alá csökken.

Románia is kezdeményezte, hogy az Európa Tanács külön eljárásban vizsgálja az ukrán nyelvtörvényt. A kijevi jogszabály ugyanis nemcsak a magyar, hanem a népesebb román kisebbséget is sújtja. Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő a bejelentés kapcsán közölte, hazánk bízik benne, hogy az új ukrán parlament megváltoztatja a törvényt.

Támogatásáról biztosította a bukaresti parlament a Maia Sandu vezette új moldáv kormányt, és az európai út – az EU-hoz való közeledés és a megfelelő szabadkereskedelmi egyezmények megkötése – folytatására biztatta szomszédját.
(VZ)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom