Külföld

Merkel is elengedheti Manfred Weber kezét

Az Európai Bizottság elnöki posztjába kerülhet a Néppártnak, ha ragaszkodik a jelöltjéhez, ezért a pártcsalád valószínűleg csendben kihátrál a bajor politikus mögül

A csúcsjelölti rendszer végnapjairól ír az európai sajtó, és Angela Merkel német kancellár is arra utalt, hogy nem feltétlenül a Spitzenkandidatok közül kerül majd ki az Európai Bizottság következő elnöke.

Merkel is elengedheti Manfred Weber kezét
Korai öröm: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Manfred Weber
Fotó: AFP/Virginia Mayo

Ha az Európai Néppárt (EPP) ragaszkodik a csúcsjelöltjéhz, Manfred Weberhez, jó eséllyel elveszti az Európai Bizottság elnökségért folyó harcot – írta tegnap a Politico. A brüsszeli lap szerint amíg nem határozzák el, hogy a bajor politikus helyett egy alternatív jelölt mögé állnak, a tárgyalások nem haladnak előre. Egy uniós diplomata azt nyilatkozta, hogy az EPP hivatalosan várhatóan kitart mellette, a háttérben azon már készítik elő a terepet a váltáshoz. Mint írták, néppárti tisztségviselők is elismerik egymás közt, hogy amennyiben igényt tartanak a bizottsági elnök posztjára, azt valószínűleg nem Webernek kellene betöltenie, hanem olyasvalakinek, akin nem kérhetik számon kritikusai – például Emmanuel Macron francia államfő – a kormányzati tapasztalat hiányát.

Angela Merkel német kancellár a Süddeutsche Zeitung szerint tegnap estére vacsorára hívta Annegret Kramp-Karrenbauert, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét, valamint Markus Söder bajor kormányfőt, aki Weber pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is, valamint Joseph Dault, az EPP elnökét. A Politicónak nyilatkozó bennfentesek azt jósolták, hogy Weber nem ezen a találkozón esik ki a versenyből, hanem a szociáldemokratákkal és liberálisokkal folytatott tárgyalások során, feltéve, ha ők is ejtik a saját csúcsjelöltjeiket. Merkel tegnap a Bundestagban Weber számára vészjósló véleménynek adott hangot. A kancellár szerint nem biztos, hogy érvényesül a csúcsjelölti rendszer az EB elnöki posztjának betöltésében, a helyzet sokkal bonyolultabb, mint öt éve, mert megváltoztak az erőviszonyok az Európai Parlamentben, az Európai Tanácsban pedig nem mindenki támogatja a csúcsjelölti rendszert.

Berlin után az előrelépések következő helyszínei pedig mától az oszakai G20-fórum, vasárnap a brüsszeli informális EU-csúcs, majd jövő szerdán az EP strasbourgi plenáris ülése.

Halványuló esélyei ellenére Weber a Die Weltnek írt tegnapi vendégkommentárjában támadásba ment át. A politikus hangsúlyozta, a győztes pártcsalád csúcsjelöltjeként őt illeti a bizottsági elnöki poszt. Ez egyébként nem automatikus, ahogyan Weber beállítja, a tagállami vezetőknek csak figyelembe kell venniük az EP-választás eredményét. Cikkében arra kérte az EP-képviselőket, hogy álljanak ki a csúcsjelölti rendszer mellett. Úgy fogalmazott, a választás óta a romboló, nem pedig a konstruktív erők érvényesülnek. Weber szerint a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanácsban le akarják söpörni az asztalról a csúcsjelölti rendszert, a zárt ajtók mögött hozott személyi döntésekhez való visszatérés pedig súlyos károkat okozna az európai demokráciának, és csalódást okozna a választóknak.

Forrásmegvonást, migrációmenedzsmentet ígér Helsinki

Hosszan méltatta az Európai Unió alapját adó, nemzetek közti együttműködést tegnap Antti Rinne finn kormányfő, aki a helsinki parlamentben tartott beszédet annak alkalmából, hogy országa július elsején átveszi az unió soros elnökségét. A szociáldemokrata politikus figyelmeztetett, hogy Európa gazdasági növekedése lelassult, ami „kikövezte a populizmus és szélsőségesség felemelkedéséhez vezető utat”. A finn elnökség szlogenje a „Fenntartható Európa – fenntartható jövő”, kulcskérdésnek tekintik ugyanis a klímaváltozás elleni harcot. Rinne arról is beszélt, hogy bővíteni kell az EU eszköztárát a jogállamiság megsértésével szembeni fellépésre, valamint utalt rá, hogy az uniós források elérhetőségét a jogállamisági szempontokhoz kell kötni. A kormányfő nem ejtett szót a határvédelemről, a migrációról pedig egyszer, akkor sem a korlátozását, hanem a menedzselését hangsúlyozta. (ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Barnier-re cserélhetik Webert

ĀGulyás Gergely: A legfontosabb, hogy olyan vezetők kerüljenek az uniós intézmények élére, akik minden országgal képesek korrekt, kiegyensúlyozott viszonyt fenntartani

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom