Külföld

Kizárt a kerítésépítés

A közép-amerikai migrációs válság nem enyhül, a bevándorlásról szóló vita egyre hevesebb az Egyesült Államokban

Segélyt szavazott meg az amerikai képviselőház a migránsválság enyhítésére, de kikötötték, hogy nem lehet kerítésre költeni. Az amerikai bevándorláspolitikát sok kritika éri, az emberek pedig csak jönnek.

A migránsválság enyhítésére 4,5 milliárd dolláros segélycsomagot szavazott meg az amerikai képviselőház kedd este. Az összeg az amerikai–mexikói határon kialakult helyzet javítását célozza, például az illegális bevándorlók gyűjtőközpontjainak túlzsúfoltságának enyhítésével, a higiéniai és orvosi ellátás javításával, valamint a kisko­rúak jobb ellátásával. A képviselőház leszögezte, hogy kerítésépítésre nem lehet használni ezt a 4,5 milliárd dollárt. Ugyanakkor a törvényjavaslat jövője bizonytalan, mert a szenátus saját tervezeten dolgozik, a Fehér Ház pedig előre jelezte, hogy vétót emel a képviselőházi változat ellen. A demokraták a voksolás előtt közölték: a segélycsomag elfogadása nem azt jelenti, hogy támogatnák a kormány bevándorlási politikáját.

Időközben benyújtotta lemondását John Sanders, az amerikai határvédelemért felelős Vám- és Határvédelmi Ügynökség (CBP) nevű kormányszerv ügyvezető elnöke, valószínűleg a bevándorláspolitikát ért kritikák miatt. Az elmúlt napokban még a Donald Trumpot támogató Fox televízióban is felerősödtek a bírálatok azt illetően, ahogyan az Egyesült Államokba érkező illegális migránsokkal, elsősorban a gyermekekkel bánnak az ország déli határain felállított gyűjtőközpontokban. Kedden délután a Fehér Ház ovális irodájában Trump újságíróknak a déli határokon a központokról azt mondta: ő sem örül ennek. Michael Burgess texasi republikánus képviselő szerint ugyanakkor a sajtójelentések egy-egy kiragadott példa nyomán általánosítanak.

Az amerikai Bevándorlási és Vámügyi Hivatal (ICE) figyelmeztetése alapján Nicara­guában őrizetbe vettek négy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal. A két egyiptomi és két iraki férfit a nicaraguai hadsereg fogta el, miután illegálisan átlépték a határt Costa Ricából. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pedig arról beszélt: lehet, hogy voltak túlkapások a mexikói határvédelmi erők részéről, de mindenki azt az utasítást kapta, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat.

A közép-amerikai migrációs válság nem látszik enyhülni: csak májusban 140 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel az Egyesült Államok déli határán, köztük 57 ezer fiatalkorút. Tizenhárom éve nem érkeztek ilyen sokan egy hónap alatt a határhoz.

„Összeomló” Kína és „erőtlen” németek

Egy esetleges konfliktus Iránnal nem tartana sokáig – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fox televíziónak adott interjúban. Az elnök azt hangoztatta: háború esetén az Egyesült Államok erőfölényben lenne, de a konfliktusban szárazföldi erők nem vennének részt. Az Egyesült Államok elnöke ismételten hangsúlyozta, hogy reményei szerint nem lesz háború. Az interjúban Németországot erőtlen partnernek nevezte, aki dollármilliárdokat utal Moszkvának, de elvárja, hogy Washington gondoskodjon a védelméről. Kínáról úgy vélekedett, hogy azért akar kereskedelmi megállapodást kötni Washingtonnal, mert a kínai gazdaság összeomlóban van, de abszolút lehetségesnek tartotta, hogy a G20-as országcsoport oszakai csúcstalálkozóján megegyeznek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom