Külföld

Teherán: Adjon valamit Amerika, ha többet akar

Szaúd-Arábiában és az Arab Emírségekben járt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Donald Trump újabb iráni vezetők elleni szankciókat írt alá

A Hormuzi-szoros védelméről tárgyalt Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Iráni részről közben jelezték: csak akkor hajlandók többet engedni az atomalkuban foglaltaknál, ha
Washington is többet ajánl.

Teherán: Adjon valamit Amerika, ha többet akar
Iránban még mindig az Egyesült Államok a „Nagy Sátán”
Fotó: AFP/Atta Kenare

A Hormuzi-szoros védelmének fontosságát emelte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Twitter-üzenetében hétfőn, a Szalmán szaúd-arábiai királlyal folytatott dzsiddai megbeszélése után, amelyen a két ország közti stratégiai kapcsolatok elmélyítésében is megállapodtak. Pompeo tárgyalóasztalhoz ült Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel is, körútjának következő állomása pedig az Egyesült Arab Emírségek lesz. E két országot indulása előtt két nagyszerű szövetségesnek nevezte. A küldöttséggel utazó egyik tisztségviselő újságíróknak elmondta, Washington az Őrszem (Sentinel) elnevezésű nemzetközi programmal szeretné biztosítani a Hormuzi-szoros védelmét, aminek elsősorban az iráni támadások kivédése lenne a feladata. A tisztségviselő leszögezte azt is, hogy Pompeo és Szalmán király találkozóján nem került szóba az októberben meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi. Pompeo egyébként a héten Indiába is ellátogat.

Tegnap Abbász Múszavi iráni külügyi szóvivő bírálta az Irán elleni koalíció létrehozására tett erőfeszítéseket, és azt is elmondta, nem lenne egyszerű feladat Teherán ellen egy szövetséget létrehozni. Heszameddin Asena iráni elnöki tanácsadó pedig arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak új ösztönzőket kell felkínálnia Iránnak, ha azt akarja elérni, hogy Irán az atomprogramjáról kötött megállapodáson túlmenő, további engedményeket tegyen. Asena ismételten megerősítette, hogy Irán addig nem hajlandó párbeszédre, amíg Washington fel nem oldja a büntetőintézkedéseket.

Időközben Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési miniszter azt jelentette be, hogy nem volt sikeres az iráni célpontok elleni amerikai kibertámadás, amit kiberterrorizmusnak nevezett.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn újabb pénzügyi szankciókat írt alá iráni vezetők, többek között a Forradalmi Gárda nyolc parancsnoka ellen. Ali Khamenei ajatollah és munkatársai nem férhetnek hozzá nemzetközi pénzügyi eszközökhöz, köztük segélyekhez sem. Az elnök leszögezte: „mi békés nemzet vagyunk, nem akarunk háborút Iránnal, nem akarunk háborút senkivel”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is folytatja a nyomásgyakorlást Teheránra.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom