Külföld

Szíriáról és Iránról tárgyal az amerikai, az izraeli és az orosz nemzetbiztonsági tanácsadó

 Szíria és Irán helyzetéről, valamint Teherán nukleáris terveiről tárgyal kedden Jeruzsálemben John Bolton amerikai, Nyikolaj Patrusev orosz és Meir Ben Sabat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó.

Szíriáról és Iránról tárgyal az amerikai, az izraeli és az orosz nemzetbiztonsági tanácsadó
2015 szeptemberében újra fellángolt az izraeli-palesztin szembenállás
Fotó: Hegedüs Róbert

A jeruzsálemi Orient szállodában rendezett háromoldalú megbeszéléseket Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nyitotta meg az újságíróknak adott nyilatkozatával. A miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy Izraelben jött létre a háromoldalú találkozó.

Izrael több száz alkalommal akadályozta meg, hogy Irán katonai erőket állomásoztasson Szíriában és fejlett fegyvereket szállítson a Hezbollah síita milíciáinak Libanonba - mondta Netanjahu az elsősorban Irán szíriai jelenlétével foglalkozó  beszédében.

„A találkozó időzítése a lehető legjobb: egy különösen kritikus közel-keleti időpontban gyűltünk össze, amikor a radikális iráni rezsim és terrorista helyettesei erőszakos provokációkat hajtanak végre külföldön, amikor Irán gazdasága összeomlik és korrupció dúl az országban” - jelentette ki John Bolton.

Az amerikai tanácsadó az izraeli vezetéssel megegyezően az iráni agressziót nevezte a térség legsúlyosabb biztonsági veszélyének.

Közös sajtótájékoztatójukon Oroszország képviselője ezzel szemben azt mondta, hogy országa Iránnal együtt harcol a terror ellen.

Patrusev kijelentette, hogy az orosz hírszerzés adatai szerint Irán saját légterében lőtte le a múlt héten az amerikai drónt. Ez az állítás ellentétes az amerikai állásponttal, amely szerint a Hormuzi-szoros feletti nemzetközi légterében történt az incidens. 

„A csúcstalálkozó létrejötte azt bizonyítja, hogy Izrael élvezi a nagyhatalmak bizalmát”- hangoztatta Meir Ben Salom. Hozzátette, hogy a régió biztonságának és stabilitásának közös célja nem érhető el Irán visszafogása nélkül.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint Izrael azt reméli, hogy a két nagyhatalom megállapodásra jut Irán szíriai katonai jelenlétének felszámolásáról, főként a zsidó állam határvidékén, cserébe Bassár el-Aszad szíriai elnök nemzetközi elismeréséért. 

A lap szerint az oroszok valószínűleg nem egyeznek bele  Irán helyzetének megnehezítésébe, és Patrusev már megérkezése előtt világossá tette, hogy Irán szíriai érdekeit képviseli majd Jeruzsálemben.
 

Kapcsolódó írásaink