Külföld

Isztambul gazdát cserélt

Az ellenzék a demokráciát ünnepli, Erdogan visszafogottan gratulált

Az ismételt főpolgármester-választáson végleg elveszett Recep Tayyip Erdogan kormánya számára a legnépesebb török város: Isztambul új főpolgármestere a fő ellenzéki jelölt, a kemalista Ekrem Imamoglu a szavazatok 54,21 százalékát szerezte meg, míg az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) színeiben induló, kormánypárti Binali Yildirim volt kormányfő a 44,99 százalékát.

Isztambul gazdát cserélt
Ekrem Imamoglu, Isztambul új vezetője
Fotó: AFP/Bulent Kilic

Az ellenzéki sajtó ennek megfelelően Imamoglu nagyarányú győzelmét ünnepelte, és korszakváltást emlegetett. Kétségtelen fegyvertény, hogy az alig 0,16 százalékkal megnyert, emiatt is megóvott márciusi választásokhoz képest most majdnem 10 százalék lett a különbség a két jelölt között. Lapunknak korábban Egeresi Zoltán Törökország-szakértő jelezte: az AKP-nak nem tett jót, hogy megóvta az eredményt, mert még a kormánypártiak közül is sok szavazó távol maradt tiltakozásból, az ellenzéket viszont felháborították és mobilizálták az események.

Imamoglu ugyanakkor közölte, a hatékony városvezetés érdekében kész együttműködni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kormánnyal – a kormánypárti média pedig ezt az aspektust emelte ki. Sokak félelme volt, hogy a kormány nem fogadja el a vereséget, ám Erdogan Twitteren közzétett gratulációja eloszlatta az ezzel kapcsolatos kételyeket.

Az Európa Tanács megfigyelőinek tegnapi értékelése szerint is átlátható volt, és rendben zajlott a választás, az eredmény pedig rendkívül egyértelmű. Ezzel egy időben ugyanakkor egy isztambuli bíróságon kezdetét vette annak a tizenhat jogvédő aktivistának a pere, akiket a 2013-as Gezi parki kormányellenes tüntetések finanszírozásával és koordinálásával vádolnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom