Külföld

Merkel: Tabuk nélkül kell szembeszállni a neonácikkal

 A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet - jelentette ki szombaton Angela Merkel német kancellár, miután a hónap elején pártja egyik politikusát meggyilkolta egy szélsőjobboldali támadó, aki a gyanú szerint neonáci csoportokkal állt kapcsolatban.

Merkel: Tabuk nélkül kell szembeszállni a neonácikkal
Merkel: Tabuk nélkül kell szembeszállni a neonácikkal
Fotó: AFP/Anadolu/Dursun Aydemir

 „A szövetségi kormány ezt nagyon-nagyon komolyan veszi” - szögezte le a kancellár Dortmunban a németországi protestáns egyházak napján.

Walter Lübckét, Hesse tartomány Kassel körzetének kereszténydemokrata vezetőjét június 2-án lőtte agyon otthonában egy akkor még ismeretlen tettes. A múlt hét végén vettek őrizetbe a gyilkossággal összefüggésben egy 45 éves férfit, aki neonáci csoportokkal is kapcsolatban állt.

Heiko Maas szociáldemokrata külügyminiszter pár órával korábban a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy „Németországnak terrorizmusproblémája van”. Mint fogalmazott: 12 ezer, erőszakra is hajlandó jobboldali szélsőséges van az országban, és közülük 450 embernek az ellenük kiadott letartóztatási parancs ellenére sikerült felszívódnia a hatóságok elől.

„Még jobban kell védekeznünk! Tapodtat sem engedhetünk a szabadság ellenségeinek!” - írta Maas.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió politikusa tudatta, hogy a kormány megvizsgálja, hogy milyen alkotmányos eszközök állnak rendelkezésre a szélsőjobboldal visszaszorítása érdekében. Seehofer felvetette, hogy korlátozni lehetne a véleménynyilvánítás szabadságát az interneten, és vizsgálatot lehetne indítani azok ellen, akik gyűlöletre uszítanak.

Kapcsolódó írásaink