Külföld

Macron: Weber támogatható lett volna, ha nem német EP-listán szerepel

Amennyiben a néppárti Manfred Weber az európaiak előtt mutatkozott volna be, mint az Európai Bizottság elnökjelöltje, támogatása nem jelentett volna problémát , de ő a német lista vezető jelöltje volt, ez pedig így nem működik - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő a brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően újságíróknak adott nyilatkozatában pénteken.

Macron: Weber támogatható lett volna, ha nem német EP-listán szerepel
Fotó: mh

Macron hangsúlyozta: tudja, hogy a németek nagyon ragaszkodnak az alkotmányhoz.

„Van azonban egy közös európai alkotmányunk. Ez az alkotmány pedig azt mondja ki , hogy az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács tagjai választják meg, akit az Európai Parlament megerősít pozíciójában” - közölte.

Ha egy nap az európaiak úgy döntenek, hogy olyan alkotmányt fogadnak el, amely azt mondja, hogy az uniós bizottság elnökét az európai nép választja, akkor valódi európai választásokat fogunk tartani, és abban a pillanatban bárki, közvetlenül megválasztható lesz, de jelenleg nem ezt mondják a szerződések - mondta a francia elnök.

Mint hangsúlyozta, a tagországok elkötelezettek, hogy az uniós intézmények vezetői tisztségeit érintő választási folyamatot június 30-ig lezárják. Ennek oka - mint fogalmazott -  a „hitelesség”, és a ó intézményi működés biztosítása annak érdekében, hogy az Európai Parlament július másodikán kezdődő alakuló ülése előtt a jelöltet megnevezzék.

„Azt szeretném, hogy gyors döntés szülessen, egy percig sem hiszem ugyanis, hogy a halogatás segít megoldást találni. A múlt többször megmutatta, amikor ezt a módszert alkalmazzuk, az nem vezet eredményre” - fogalmazott.

A francia elnök azt mondja, a jelöltek legfontosabb tulajdonságai között nem az állampolgárságnak kell szerepelnie, hanem a rátermettségnek és a képességeknek. Hozzátette, nem fog támogatni olyan javaslatot, amely nem biztosít egyenlőséget a nemek terén az uniós intézmények vezetői között.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésével kapcsolatban Macron kijelentette: nem akar részt venni a brit belpolitikában. Reményét fejezte ki, hogy a következő brit miniszterelnök ugyanolyan elkötelezett és felelős partner lesz, mint elődje, Theresa May leköszönő miniszterelnök volt.
 

Kapcsolódó írásaink