Külföld

Csekély esélye van Webernek az EB-elnöki tisztségre

Továbbra is kiáll Manfred Weber európai bizottsági elnökké jelölése mellett a bajor politikus pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU), a péntek hajnalban véget ért európai uniós csúcstalálkozóról a német sajtóban megjelent első értékelések szerint viszont már nemigen van esélye a tisztség megszerzésére.

Csekély esélye van Webernek az EB-elnöki tisztségre
Manfred Weber európai néppárti listavezető szorult helyzetben van ugyan, de még nem „végezték ki” a jelöltségét
Fotó: Európai Parlament

Az Európai Unió tagállami vezetőinek megállapodás nélkül véget ért brüsszeli csúcstalálkozója „csalódást keltő” - írta Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke a Twitteren, hozzátéve, hogy „Manfred Weber az Európai Bizottság demokratikusan legitimált elnöke”, hiszen „ő és az Európai Néppárt (EPP) szerezte a legtöbb szavazatot”.

„Egyértelműen kiállunk Manfred Weber mellett, a szocialistáknak és a liberálisoknak véget kell vetniük a blokádnak, különben saját magát gyengíti a demokratikus Európa” - írta Markus Söder, utalva arra, hogy csütörtökön, az EU-csúcs előtt az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata és liberális frakciója is jelezte, hogy nem szavaznák meg a néppárti Webert bizottsági elnöknek, ha őt jelölné a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács (ET).

„Botrány, amit Weber úrral művelnek, nem ezt érdemli, és én védeni fogom a végsőkig” - értékelte a fejleményt Joseph Daul, az EPP elnöke a Die Welt című lap beszámolója szerint, amelynek alapján a csütörtök nem Weber napja volt, ügye nem áll jól, de még nem veszett el. A Die Welt rámutatott, hogy nemcsak az EP-ben, hanem az Európai Tanácsban is „blokkolják” egymást az EPP EP-választási csúcsjelöltje mellett kardoskodó és a Weber vezette bizottság gondolatát elutasító erők. Erről Emmanuel Macron francia elnök „gondoskodott”, Angela Merkel német kancellár így elveszítette a francia államfővel folytatott hatalmi küzdelem első fordulóját. 

„A Merkel-Marcon mérkőzés állása 0:1” - írta a Die Welt, megjegyezve, hogy „mérgezett a légkör” a német és a francia vezető viszonyában, és Berlinben „bizarr provokációként” élték meg Macron javaslatát, miszerint Weber helyett inkább Merkelt kellene megválasztani bizottsági elnöknek, amely javaslatot a francia államfő annak tudatában tette, hogy a német kormányfő rövidesen vissza akar vonulni a politikából. Azonban a „brüsszeli bazárban” még nem ért véget az egyezkedés, a Merkel-Macron összecsapás „fináléja” június 30-án lesz, amikor dönteni kellene mind az öt megüresedő uniós vezetői tisztség (bizottsági elnök, ET-elnök, EP-elnök, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, az Európai Központi Bank elnöke) betöltéséről.

Egy másik vezető lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint viszont már szinte semmi esélye sincsen Webernek. „Pillanatnyilag valójában csak az szól mellette, hogy a neve hivatalosan még nem került le a napirendről” - írta a FAZ, megjegyezve: árulkodó, hogy Merkel már nem is beszélt róla az EU-csúcs után tartott tájékoztatóján, és azt hangsúlyozta, hogy az ET nem akar „válságot” a tanács és a parlament közötti viszonyban. Az EP szociáldemokratáinak és liberálisainak „teljes fordulatot” kellene végrehajtaniuk, hogy Weber végül mégis megszerezze a bizottsági elnöki tisztséget, ami az utóbbi napok után nemigen elképzelhető - emelte ki a FAZ.

Hasonlóan értékelte a történteket az ARD országos köztelevízió is, amely Fogyatkoznak Weber esélyei címmel közölt összefoglalót az „EU-s tisztségpóker” állásáról, a Focus Online hírportál pedig Merkelnek nincsenek jó lapjai - hiányoznak az ászok címmel közölt kommentárt, amelyben a szerző, Gabor Steingart kiemelte: a kártyaasztalnál mindenki tudja, hogy „Angela Merkel a legtöbbször blöfföl”, és még sohasem tudott vezető uniós tisztségbe juttatni német jelöltet.

Financial Times: Weber szorult helyzetben van, de formálisan még nem engedték el a kezét

Manfred Weber európai néppárti listavezető szorult helyzetben van ugyan, de még nem „végezték ki” a jelöltségét, legalább egy újabb európai uniós csúcstalálkozó kell ahhoz, hogy pártja hivatalosan is elengedje a kezét - írta pénteken a Financial Times (FT) című brit napilap.

Az üzleti-politikai újság arról számolt be névtelenséget kérő diplomáciai forrásokra hivatkozva, hogy a tönk szélére jutott a teljes csúcsjelölti rendszer, Weber bukása pedig magával rántaná két riválisát, a szociáldemokrata listavezetőt, Frans Timmermanst, illetve a liberális-centrista jelöltet, Margrethe Vestagert is.

Szakértők azt remélik, hogy a jövő vasárnapi rendkívül EU-csúcson sikerül megállapodásra jutni a tisztújításról, miután több tagországi vezetőnek, például Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia elnöknek lesz alkalma szűkkörűen egyeztetni a G20-as országcsoport június 28-29-i japán csúcsértekezletén, mások szerint viszont ennél is tovább húzódhat a folyamat.

Merkel néhány héttel ezelőtt meglepte kollégáit azzal, hogy milyen határozottan kiállt Weber mellett, mostanra azonban megnyitotta a kaput az alternatív jelöltek előtt. Említésre méltó az is, hogy sajtótájékoztatóin a kancellár sem a csütörtöki EU-csúcs előtt, sem utána nem említette név szerint egyszer sem a bajor politikust - mutattak rá a FT reggeli brüsszeli hírlevelében.

Merkel továbbra sem vállalna uniós intézményben vezető tisztséget

Továbbra sem vállalna vezető tisztséget egyetlen brüsszeli uniós intézmény élén sem, és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy erre vonatkozó, „gyakran ismételt szavait szemmel láthatóan nem tartják tiszteletben” - közölte a német kancellár a csúcstalálkozót követően újságírói kérdésre válaszolva.

Angela Merkel sajtótájékoztatóján az uniós intézmények vezető tisztségeivel kapcsolatban elmondta: tiszteletben tartják a különböző álláspontot képviselő uniós tagországi vezetők véleményét, az unió ugyanis „nem csak Franciaországból és Németországból áll”. Megerősítette, egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségének betöltéséhez, közös megoldást kell találni az Európai Parlamenttel egy válsághelyzet elkerülése érdekében.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Manfred Weber helyett tudna-e egy újabb néppárti jelöltet támogatni, Merkel kijelentette: előbb egyeztetni kell az Európai Parlamenttel, és meg kell várni a konzultáció eredményét. Hozzátette: az, hogy a csúcstalálkozó alkalmával nem született döntés az uniós intézmények vezetőinek személyéről, nem bír semmilyen negatív üzenettel.

Merkel előremutatónak nevezte, hogy bizonyos iránymutatásokat tartalmazó megállapodás született az eurót használó országok költségvetését illetően, ugyanakkor decemberig, a csomag teljes elfogadásáig várni kell arra, hogy az uniós vezetők valóban jelentős lépést tettek-e az uniós fizetőeszköz, az euró konszolidációja érdekében.

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeit áttekintő megbeszélésen egyetértés mutatkozott abban, hogy az EU együtt kíván dolgozni bármely újonnan megválasztott brit miniszterelnökkel. Kiemelte azonban, hogy nem lehet szó a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás újratárgyalásáról.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is: az európai országok reménykednek abban, hogy politikai megoldást lehet találni az Egyesült Államok és Irán között kiújult feszültségre.„Természetesen aggódunk, és diplomáciai tárgyalásokra számítunk annak érdekében, hogy politikai megoldás születhessen a fenyegető, egyre feszültebb helyzetre” - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

Kirúgták Webert a versenyből

ĀHiába keresett szövetségeseket az Európai Néppárttól balra, a szociáldemokraták és a liberálisok közölték a bajor jelölttel, hogy nem szavaznák meg