Külföld

Republikánus és demokrata törvényhozók mértéktartó választ szorgalmaznak Iránnak

Az amerikai kongresszus vezető republikánus és demokrata párti törvényhozói "mértéktartó választ" szorgalmaznak Iránnak a Hormuzi-szoros felett csütörtökön lelőtt amerikai drón ügyében. 

Republikánus és demokrata törvényhozók mértéktartó választ szorgalmaznak Iránnak
Egyre feszültebb a helyzet a két állam között
Fotó: MH

A vezető törvényhozók csütörtökön a kora esti órákban Donald Trump meghívására zárt ajtók mögötti tájékoztatón vettek részt a Fehér Házban, ahol jelen volt - mások mellett - Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója, valamint Patrick Shanahan, a Pentagon (védelmi tárca)jelenlegi ügyvezető és Mark Esper, a leendő ügyvezető minisztere. 

A tanácskozás után Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi többségének vezetője a Fox televíziónak azt nyilatkozta: részletes tájékoztatást kaptak a fejleményekről és a háttérről, és az információk alapján az várható, hogy a Trump-kormányzat „mértékletes választ” ad majd Teheránnak. A szenátusi frakcióvezető megerősítette, hogy a drónt az irániak nemzetközi légtérben lőtték le, és Teherán ezt követően próbálta meg úgy beállítani az incidenst, mintha a drón megsértette volna az iráni légteret. 

Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi frakcióvezetője más befolyásos republikánus képviselőkkel együtt közleményt adott ki, amelyben elítélték Irán „közvetlen támadását”, de szintén „mértéktartó válaszlépést” szorgalmaztak. „Irán közvetlen támadást intézett nemzetközi vizek felett az Egyesült Államok tulajdona ellen” - írták a republikánus politikusok. Az Ománi-öbölben a múlt héten történt incidensre utalva hangsúlyozták, hogy ez a provokáció egy héttel azután történt, hogy nemzetközi vizeken megtámadtak és tönkretettek két tankerhajót. Majd leszögezték: „Trump elnök és nemzetbiztonsági csapata világosan látja a helyzetet, és tudja, mit kell tennie. A kongresszusban mi készen állunk arra, hogy támogassuk katonáinkat, országunkat és szövetségeseinket a térségben”. 

Nancy Pelosi házelnök - aki demokrata párti politikus - külön közleményt adott ki, amelyben nyugalomra szólított fel. A szövetségesekkel történő egyeztetés fontosságát hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet arra is, hogy Washington - ahogyan fogalmazott -„nem felelősségteljes ellenféllel áll szemben”. Egyben fontosnak mondta azt is, hogy az Egyesült Államoknak tőle telhetően mindent meg kell tennie a feszültség enyhítéséért. „Veszélyes helyzet ez, amely erős, okos és stratégiai megközelítést igényel, nem pedig felelőtlent” - fogalmazott a házelnök. 

A közlemény kiadása után Pelosi újságíróknak kifejtette: meggyőződése, hogy az amerikai hírszerzés korrektül mérte fel a helyzetet, a drónt valóban nemzetközi vizek felett lőtték le. De, tette hozzá, a Trump-kormánynak a kongresszus hozzájárulására van szüksége, mielőtt bárminemű katonai lépést tenne. 
Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti csoportjának vezetője az újságíróknak azt mondta: közölte Trump elnökkel, hogy a kongresszusban „erőteljes és nyílt vitára'” van szükség és muszáj, hogy a kongresszusnak is „szava legyen az ügyben”. Schumer hozzátette: attól tart, hogy a kormány „beleügyetlenkedi magát egy háborúba”.

Amerika megtiltotta polgári gépei berepülését az iráni légtér egy része fölé

Az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA) csütörtök este sürgősségi rendelkezéssel megtiltotta országa légitársaságainak, hogy az iráni légtér és az iráni vizek egy része felett repüljenek. 

A tiltás - amelyet a hatóság az Irán körüli felerősödött feszültséggel és a megnövekedett katonai tevékenységgel indokolt - csak a Hormuzi-szoros és az Ománi-öböl térségére vonatkozik. 
A légitársaságokat külön levélben tájékoztatták arról, hogy az amerikai drón lelövésekor több amerikai polgári gép is repült a térségben, a legközelebbi mindössze 45 tengeri mérföldre volt a dróntól. 

Közleményében az FAA hangsúlyozta: a szervezetet változatlanul aggodalommal tölti el a térségben tapasztalható feszültség és a katonai tevékenység, amely ráadásul forgalmas légifolyosók közelében zajlik. 
Az FAA bejelentésével egyidejűleg az amerikai United Airlines légitársaság fel is függesztette Newarkból Mumbaiba tartó járatait, amelyek a veszélyesnek ítélt térségek fölött repülnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom