Külföld

Támogatja a V4-ek együttműködésének folytatását az új szlovák államfő

Támogatásáról biztosította a visegrádi együttműködés folytatását Zuzana Caputová, Szlovákia új köztársasági elnöke.

Támogatja a V4-ek együttműködésének folytatását az új szlovák államfő
Zuzana Caputovát szombaton iktatták be hivatalába
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

"Támogatom a legszorosabb kapcsolatok folytatását, továbbfejlesztését" - jelentette ki Caputová csütörtökön Prágában a Milos Zeman cseh államfővel tartott közös sajtótájékoztatón.

Zuzana Caputovát szombaton iktatták be hivatalába, és első külföldi útja a hagyományoknak megfelelően a szomszédos Csehországba vezetett. Szlovákia és Csehország 1918 és 1992 között Csehszlovákia néven közös államot alkottak, ezért hagyomány, hogy az új közméltóságok első külföldi útja a szomszédos fővárosba vezet.

"Az Európai Unióhoz történt csatlakozással a V4-es csoport létezésének értelme nem szűnt meg. Úgy vélem, továbbra is keresni kell a közös (visegrádi) témákat, szorgalmazni kell a közös érdekek érvényesítését, nyilván minden érintett ország szuverenitásának tiszteletben tartása mellett" - jelentette ki a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia együttműködésére vonatkozó kérdésre válaszolva a szlovák államfő.

A cseh-szlovák tárgyalások során "egyetlen konfliktusos téma sem merült fel" - jellemezte a megbeszéléseket Milos Zeman. Mindkét politikus megerősítette, hogy Prága és Pozsony egyeztetni kíván a bársonyos forradalom 30. évfordulójának megünneplése kérdésében. A konkrétumokat a két kormány fogja meghatározni.

Zuzana Caputová délután további vezető cseh politikusokkal és a Csehországban élő szlovák kisebbség képviselőivel találkozik, este pedig ellátogat arra a könnyűzenei koncertre, amelyet a cseh civil szféra szervezett tiszteletére a prágai Kampa szigeten.

Kapcsolódó írásaink

Egységet mutatnak a V4-ek Brüsszelnek

ĀTapasztalt, felkészült, a közép-európai népeket tisztelő jelölteket támogatnak a visegrádi kormányfők az uniós csúcspozíciókra, erről egyeztek meg Budapesten