Külföld

Nem számolnak Brüsszelben a csúcsjelöltekkel

Nem túl rózsásak Manfred Weber kilátásai a sajtó szerint – Gulyás Gergely hangsúlyozta, éppen azok az erők szerepeltek jól az EP-választáson, akiket sokan támadtak

Kezdődik az EU-csúcs és a fontos pozíciókról folyó egyezkedés újabb fordulója, de várhatóan most még nem száll fel a fehér füst.

Nem számolnak Brüsszelben a csúcsjelöltekkel
Gulyás optimista, mert a fontos dolgok úgyis az Európai Tanácsban dőlnek el
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az uniós csúcspozíciókról, az EU 2019–24-es stratégiai menetrendjéről, az éghajlatváltozásról, valamint a 2021–27-es többéves pénzügyi keretről, azaz a költségvetésről is egyeztetnek a következő két napban az uniós állam- és kormányfők Brüsszelben az Európai Tanács által közzétett napirendtervezet szerint. Sajtóinformációk szerint várhatóan nem jutnak dűlőre a kinevezések ügyében, és 30-án rendkívüli csúcson folytatják az egyezkedést.

Az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv szerint az első lépés, hogy a csúcsjelölti rendszert meg kell ölni, azaz végleg le kell számolni azzal a nézettel, hogy az Európai Bizottság élére szükségszerűen az EP-választáson győztes pártcsalád csúcsjelöltjét, jelen esetben a néppárti (EPP-s) Manfred Webert kell megválasztani. Az EPP, mint írták, nem aratott éppen fényes győzelmet, és bár vannak olyan tagjai – például a legnagyobb győzelmet arató Fidesz –, akik jól teljesítettek, Nyugaton meggyengült a pártcsalád, Weber pedig nem élvez általános támogatást, Angela Merkel német kancellár is várhatón rugalmas lesz az egyezkedésben.

A prioritás a németek számára a Euractiv szerint az Európai Központi Bank (EKB) vezetői széke. Hónapok óta él a pletyka, hogy Berlin a Bundesbank elnökét szánja az EKB élére, Jens Weidmann pedig épp tegnap nyilatkozta a Die Zeitnak, hogy bár korábban bírálta, már az uniós joggal összeegyeztethetőnek tartja az EKB kötvényvásárlási programját, az OMT-t. A lap szerint Merkelnek már csak azért is fontosabb lehet Weidmann, mint Weber, mert koalíciós partnere, az SPD pártalapon a saját családja csúcsjelöltjét, a szocialista Frans Timmermanst támogatja, Weber megválasztását pedig kimondottan ellenzi. A csúcspozíciókat „csomagban” kezelik, dönteni kell még az Európai Tanács és a Parlament elnöke, valamint a kül- és biztonságpolitikai főképviselő személyéről. Az ülést megelőző brüsszeli pletykák tucatnyi lehetőséget latolgatnak, sok név van a kalapban. A csúcsjelöltek esélyeit, beleértve a liberális Margre­the Vestagert is, nem látják túl jónak, bizakodhat azonban Michel Barnier Brexit-főtárgyaló, aki egyrészt néppárti, másrészt pedig francia, szóval számíthat Emmanuel Macron elnökre is.

A visegrádi négyek a múlt héten Budapesten egyeztettek a csúcspozíciókról, sem Webert, sem pedig Timmermanst nem támogatják. A Magyar Nemzet úgy tudja, Maros Sefcovic szlovák uniós biztos vagy a lengyel elnök tanácsadója, Krzysztof Szczerski esélyes lehet a főképviselői posztra.

Ha a mostani találkozón nem is lesz döntés a bizottsági elnöki székről, a tagállami vezetők egészen biztosan törekedni fognak rá, hogy megelőzzék az Európai Parlament elnökválasztását, hiszen azután csökkenne a mozgásterük.

A bizottsággal költségvetési vitában álló Rómának is megvannak a maga ambíciói: Giuseppe Conte kormányfő tegnap azt mondta, fontos gazdasági portfóliót akarnak megszerezni.

Azok a politikai erők érték el a legjobb eredményt, amelyeket a leghevesebben támadtak az elmúlt években vagy akár a voksolás előtti hetekben – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap az Alapjogokért Központ konferenciáján. Megjegyezte, távolról sem az EP az unió legfontosabb intézménye, a legjelentősebb politikai döntéshozói fórum ugyanis az Európai Tanács, amelyben az állam- és kormányfők határozzák meg a fő irányvonalat. Az Európai Parlament önmagában ehhez kevés, legfeljebb arra képes, hogy egy ideig blokkolja az Európai Tanács által kijelölt irányt. Mivel a legfőbb döntéseket az Európai Tanács hozza meg, jó okunk van az optimizmusra – tette hozzá Gulyás.

Kapcsolódó írásaink