Külföld

Az iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai drónt

Washingtonnak szánt világos üzenetnek nevezte csütörtökön az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka az iráni légtérbe behatoló amerikai drón lelövését.

Az iráni Forradalmi Gárda lelőtt egy amerikai drónt
Hosszein Szalami tábornok leszögezte, hogy Irán határai sérthetetlenek
Fotó: AFP/ATTA KENARE

Hosszein Szalami tábornok, az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító gárda iráni állami televízióban közvetített gyűlésén leszögezte, hogy az ország határai sérthetetlenek. Hangsúlyozta, hogy Teherán nem akar háborút, de kész megvédeni magát. „Ma pedig ezt világosan megüzentük Washingtonnak” - tette hozzá a tábornok, akinek a szavait a Taszním félhivatalos iráni hírügynökség is idézte.

Szalami az iráni Kurdisztánban rendezett gyűlésen felszólította Irán ellenségeit, hogy tartsák tiszteletben a síita állam területi egységét, nemzetbiztonságát és alapvető érdekeit, „ha nem akarnak bajt”. Abbász Múszavi iráni külügyi szóvivő provokációnak nevezte az amerikai drón behatolását iráni légtérbe, és arra figyelmeztetett, hogy az ehhez hasonló törvénytelen lépéseknek következményei lesznek.

Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy Irán lelőtte egy drónját

Az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős, úgynevezett Középső Parancsnoksága (Centcom) azt állította, hogy a teheráni közlésekkel ellentétben az incidens nem iráni, hanem nemzetközi légtérben történt. 

„Indokolatlan támadásra került sor egy amerikai felderítő eszköz ellen nemzetközi légtérben” - mondta Bill Urban, a Középső Parancsnokság szóvivője. Az IRNA állami hírügynökség úgy értesült, hogy az iráni Forradalmi Gárda a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött semmisítette meg az RQ-4A Global Hawk típusú drónt közép-európai idő szerint csütörtök hajnali fél kettőkor.

Washington és Teherán között tovább fokozódott a feszültség a héten. Az amerikai védelmi minisztérium az iráni fenyegetésre hivatkozva hétfőn jelezte, hogy további ezer katonát vezényel a Közel-Keletre. Kedden Ali Samkáni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács vezetője azt mondta, hogy Irán leleplezte és felszámolta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) internetes kémhálózatát. Samkáni bejelentése nem sokkal azután történt, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó elismerte, hogy Washington kiberműveleteket hajt végre más országok ellen.

Szerdán Washington ismét Teheránt tette felelőssé a múlt héten az Ománi-öbölben két tartályhajó ellen elkövetett szabotázsakcióért. Az incidens körülményei egyelőre ismeretlenek, és Irán tagadja a Fehér Ház vádjait. Az iszlám köztársaság szerdán megerősítette, hogy nem hosszabbítja meg a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentésére adott hatvannapos határidőt, és a szerződés további öt részesének - Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Németországnak, Kínának és Oroszországnak - július 7-éig maradt ideje cselekedni. 

Irán korábban már kijelentette, hogy a továbbiakban korlátozni fogja a nukleáris megállapodás egyes részeinek teljesítését, mert az Egyesült Államok egy éve egyoldalúan felmondta a szerződést, és újraindította a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom