Külföld

Malajzia szerint bűnbakot csináltak Oroszországból

Bűnbakot csináltak Oroszországból a maláj utasszállító öt évvel ezelőtti lelövése miatt - közölte csütörtökön Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök, és kétségbe vonta az eset körülményeit vizsgáló holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport hitelességét.

Malajzia szerint bűnbakot csináltak Oroszországból
Mahathir Mohamed: Ami minket illet: bizonyítékokat akarunk
Fotó: AFP

Mahathir nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy - mint mondta - az esetből már a legelejétől fogva politikai ügy lett, amely arról szólt, hogy miként lehetne Oroszországot megvádolni a bűncselekmény miatt. „Már a vizsgálat előtt leszögezték, hogy Oroszország (felelős). És most azt mondják, hogy bizonyítékuk van rá. Számunkra ezt nagyon nehéz elfogadni” - mondta.
„Ami minket illet: bizonyítékokat akarunk” - húzta alá a malajziai kormányfő, hangsúlyozva: nem hisz abban, hogy Oroszországnak köze lenne az ügyhöz. „De eddig nincs bizonyíték, csak mendemondák.”

„Mindenkitől azt várom, hogy próbálja meg kideríteni az igazságot” - nyomatékosította. A malajziai külügyminisztérium csütörtökön közleményében ugyanakkor elismerését fejezte ki a nemzetközi nyomozócsoportnak, és együttműködésre szólított fel minden érintett felet a tragédia hátterének feltárásában, hangsúlyozva, hogy tartózkodni kell a politikai indíttatású következtetések levonásától.

„Malajzia mindig is azért szállt síkra, hogy az ügyben levont következtetések bizonyítékokra támaszkodjanak, és ne legyenek politikai indíttatásúak. Ezzel összefüggésben együttműködésre szólítunk minden felet a történtek valódi okainak megállapításához” - közölte a külügyminisztérium.

A nemzetközi nyomozócsoport tavaly leszögezte: meggyőződése, hogy az MH17-es járatot lelövő Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származott. 

A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépét 2014 nyarán lőtték le a háború sújtotta Kelet-Ukrajna felett, a fedélzeten lévő mind a 298 ember meghalt, köztük 196 holland állampolgár. A nemzetközi nyomozócsoport szerdán közölte, hogy három orosz és egy ukrán állampolgár - Szergej Dubinszkij, Oleg Pulatov, Igor Girkin, valamint Leonyid Harcsenko - ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot gyilkosság miatt. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy ők szállították és telepítették a gépet megsemmisítő, mozgatható Buk légvédelmi rakétarendszert Kelet-Ukrajnába.

Az orosz külügyminisztérium szerda délután kiadott állásfoglalásában teljesen megalapozatlannak minősítette a nyomozócsoport állításait, amelyek célja szerinte Moszkva lejáratása a nemzetközi porondon. A tárca kifogásolta, hogy a vizsgálat során nem vették figyelembe az Oroszország által rendelkezésre bocsátott bizonyítékokat.

Kapcsolódó írásaink