Külföld

Sovén múltú román politikus vezetheti az Emmanuel Macron-féle EP-frakciót

Dacian Ciolos, a nevető harmadik

Az egykori liberális ALDE-frakcióból, Emmanuel Macron francia elnök progresszív pártjából és román megfelelőikből összerakott EP-frakció, a Renew Europe a jelen állás szerint a harmadik legnagyobb csoport lehet az Európai Parlamentben, a brüsszeli Politico pedig arról írt, hogy az egykori román miniszterelnök, Dacian Ciolos lehet a vezetője az újonnan gründolt frakciónak Guy Verhofstadt vagy Macron listavezetője, Nathalie Loiseau helyett.

Sovén múltú román politikus vezetheti az Emmanuel Macron-féle EP-frakciót
Dacian Ciolos
Fotó: MH

Ciolos, aki jelenleg a Mentsétek Meg Romániát (USR) és az Igazság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) szövetségének tényleges irányítója, így az első román lehet, aki EP-frakciót vezetne, amelynek egyébként a magyar momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna is tagja. Ez a román belpolitikai színteret is átrendezheti (Ciolost tekintették Klaus Iohannis legesélyesebb potenciális kihívójának), ugyanakkor az sem mellékes, hogy Ciolos a kilencvenes években a szélsőséges, magyarellenes Vatra Românească szervezet tagja és ifitagozatának kolozsvári elnöke is volt, és dolgozott a soviniszta Gheorghe Funar polgármesternek. Eközben a szocdem frakciónál a papírforma szerint a spanyol Iratxe García Pérezt választották meg vezetőnek, aki egyedül indult a tisztségért.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom