Külföld

Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz

Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz, mint most - állapította meg hétfőn Washingtonban Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője, miután tanácskozott Michael Pompeo külügyminiszterrel és Mike Pence alelnökkel.

Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz
Pence kifejezte óhaját, hogy hosszú távon dolgozzon velem és Olaszországgal - mondta Salvini
Fotó: AFP

A hosszú távú védelmi és gazdasági kapcsolatok fenntartását mind Róma, mind Washington fontos értéknek tartja - derül ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből, amely beszámolt a külügyminiszterrel folytatott találkozóról. Eszerint Salvini a két országnak a NATO és a G7 keretében folytatandó hosszú távú együttműködése számos területéről tanácskozott Pompeóval. A külügyminisztérium közlése szerint az olasz vendég a megbeszélés során felhívta a figyelmet az Oroszország és Irán magatartása miatti biztonsági kockázatokra, valamint az olasz amerikai védelmi együttműködés fontosságára. 

A Mike Pence alelnökkel folytatott megbeszélés után Salvini lelkesen állapította meg, hogy a két ország most közelebb áll egymáshoz, mint valaha. Mint fogalmazott, 99 százalékban egyetértenek. „Pence kifejezte óhaját, hogy hosszú távon dolgozzon velem és Olaszországgal” - mondta Salvini. „Amikor Trumpot 2016-ban megválasztották, mi voltunk az egyetlenek, akik neki szurkoltunk, s ezt itt nem felejtették el” - tette hozzá.

A francia német „túlzott hatalom” évei után talán Washingtonban is megértették, hogy van alternatíva Párizzsal és Berlinnel szemben - mondta az olasz miniszterelnök-helyettes, aki szerint Olaszország ki fog törni a „ketrecből”, nem fogja beérni a Brüsszel által eléje szórt morzsákkal. „Ha hagyják, hogy magunk alakítsuk Olaszországot, semmitől és senkitől sem félünk” - mondta. Hozzáfűzte: Róma számít Brüsszel „jóérzésére” és Washington támogatására.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom